Антируската реторика отдавна е норма за много водещи американски медии. Въпреки това, сега, когато отношенията между Москва и Вашингтон са изключително обтегнати, споразуменията като Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие се късат и Пентагонът „обгражда“ границите на Руската федерация със системи за противоракетна отбрана, някои американски медии започнаха да разбират, че ситуацията вече се превръща в критична.

Това е особено очевидно в наскоро публикуваната статия в Politico. В нея бившият ръководител на аналитичния отдел на ЦРУ за изследване на Русия, а сега директор на научните програми на Центъра за национални интереси Джордж Бийб, описва подробно всички опасности от конфликта между двете страни.

Той подчертава, че ситуацията е доведена до такова ниво на напрежение, при което войната може да започне случайно, без прякото иницииране на някоя от страните. Авторът на американската публикация признава, че няма време, спешно трябва да се започне разговор с Москва.

Трябва да припомним, че светът, както признават много експерти и политици, вече беше на прага на Третата световна война и това състояние не продължи ден-два, а много години.

Както правилно припомня изданието, през 50-те и 60-те години на миналия век американците се страхуваха от ядрена война със Съветския съюз. Опасенията бяха основателни и правилни. В крайна сметка Москва трябваше да изгради «ядрен ботуш», в противен случай «немислимият» план на Пентагона (да извърши ядрени удари срещу най-големите градове на СССР) можеше да се осъществи.

Но сега, Съветският съюз вече го няма, а САЩ отново се противопоставят на Русия, която сред много от американски политици вече не предизвиква такъв страх.

Но напразно. Заплахата от взаимно унищожаване не е изчезнала и с появата на новите видове оръжия, като «хиперзвука», става още по-голяма.

«Американските официални лица, представляващи двете партии, фокусират вниманието си не върху това как бихме могли да избегнем ядрена война, а върху демонстрирането на това как изглеждаме на фона на реваншистка Русия», пише Джордж Бийб в Politico.

Директорът на научните програми от Центъра за национални интереси припомня оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие.

Според аналитика това поведение на Вашингтон е ясно доказателство за самодоволството и неразбирането на критичността на ситуацията.

Много американци трудно могат да си представят, че съвременните кибердуели, непреки битки, информационни операции и икономически конфликти могат да доведат до ядрена атака — оплаква се авторът от Politico.

Джордж Бийб, се проявява почти като «пророк» за предстоящата катастрофа, казвайки, че днес старият страх от евентуален конфликт във Вашингтон почти е изчезнал, както и системите, които е трябвало да го предотвратят.

Въпреки това радва поне фактът, че в американското информационно поле подобни мисли на експерти по Руската федерация започнаха да се изказват чрез водещи медии като Politico.

Може би тази тенденция дори ще се засили и ще се „прехвърли“ към самия американски истаблишмънт, който не вижда заплахата от Третата световна война. Може би това ще принуди политиците да седнат на масата за преговори с Москва.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;