Латвия счита празничните салюти на 13 октомври в Москва в чест на 75-годишнината от освобождението на Рига от нацистките нашественици за неприемливи, съобщи външното министерство на страната.

«Приветствайки поражението на фашизма, припомняме на света, че за Латвия, Литва и Естония възстановяването на свободата и независимостта не се случи преди почти 50 години, защото влизането на Червената армия означаваше възобновяване на съветската окупация», се казва в съобщението на сайта на ведомството.

По този начин, както посочват от Латвия, празничните салюти в Москва в чест на това събитие се счита от Рига като „недружелюбна стъпка“.

По-рано руското Министерство на отбраната публикува разсекретени документи за 75-годишнината от освобождението на Рига от Червената армия на СССР.

В специалния исторически раздел „Светлините на свободна Рига“ на сайта на ведомството, по-специално, са представени публикации от вестници, които представят тържествената атмосфера по време на освобождението на града през октомври 1944 г.

През юли сайтът «Москва 24» съобщи, че на Поклонная гора в Москва са планирани 17 салюти в чест на освобождението на европейските градове от немско-фашистките нашественици.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;