12 октомври 2019-Нюз Фронт.

Глобалистичните структури, контролирани от САЩ и Вашингтон, се опитват да предотвратят победата на леви патриоти на изборите в Аржентина.

 

След две седмици, на 27 октомври 2019 година, в Аржентина ще се проведат президентски избори.
За постта държавен глава претендират 10 кандидата, но основната борба ще се разгърне между сегашния президент на страната, лидера на либералната коалиция „Заедно за промяна“ (Juntos por el cambio) Маурисио Макри и номинирания лявоцентристки блок „Фронт за всички“(Frente de Todos)
Алберто Фернандес.

По време на предварителните избори, проведени на 11 август 2019 година, кандидатът на опозицията Фернандес удържа убедителна победа получавайки повече от 47% от гласовете.
Настоящият президент Макри набра малко над 32%.

За да спечели първия тур от основния етап на изборите, кандидатът за президент трябва да получи повече от 45% от гласовете или повече от 40%, при условие че разликата с второто място надвишава 10%.

 

Победата на президентските избори в Аржентина на опозиционера Фернандес предизвика истинска паника в САЩ и контролираните от Вашингтон глобалистически структури.

Световните кредитори, пред които Макри е заложил страната, започнаха активно да оказват натиск върху Аржентина, за да не допуснат реванша на левите.

В деня след публикуването на резултатите от праймеризът националният курс на песото падна с 30%, започна отлив на капитал от страната.

Всякакви финансови експерти, представляващи екипа за обслужване на МВФ, започнаха да говорят, че Аржентина я очаква поредния пълномащабен дефолт.

И така, какво обаче притесни глобалистите?

Опозиционерът Алберто Фернандес е бивш министър-председател на Аржентина и член на перонистката хустисиалистка партия, чийто лидер е бившият президент Кристина Киршнер.

На изборите през 2015 година Киршнер, която заемаше президентския стол два поредни мандата, нямаше право да се кандидатира, а нейният кандидат Даниел Сиоли отстъпи с неголя разлика на втория тур пред протежето на САЩ, неолиберал и лидер на „Cambiemos“ Маурисио Макри, който преди това е бил кмет на Буенос Айрес в продължение на осем години.

 

До какво доведе «макризмът» в Аржентина?

Вътрешната и външната политика на Макри е коренно различна от политиката на неговите предшественици, съпрузите Нестор и Кристина Киршнер.

Отхвърлянето на протекционистките мерки в икономиката, премахването на експортните мита, съкращаването на много социални програми за населението, високата инфлация, повишаването на тарифите за електроенергия от 4-6 пъти, обезценяването на националната валута, увеличението на ключовия процент до 70% — всичко това хвърли третата икономика в Латинска Америка в състояние на дълбока рецесия, предизвика катастрофално обедняване на населението и увеличаване на политическото и социалното напрежение.

Ситуацията се влоши от поробителната зависимост от МВФ, който през 2018 година одобри отпускането на заем от 57 милиарда долара на Аржентина.

Една от най-богатите страни в света, в резултат на неолиберални реформи, се оказа в позицията на просяк с протегната ръка.

Въпреки това средствата, които биха могли да бъдат използвани за възраждане на националната икономика, аржентинците така не видяха.
Получените траншове отидоха по сметките на чуждестранни инвеститори и кредитори, вкарвайки страната в още по-дълбоко в икономическата пропаст и дългова яма.

 

Във външната политика Макри се отказа от суверенния курс на Киршнер, който се характеризираше, наред с други неща, и с приятелски отношения с Русия, в полза на абсолютната неоколониална зависимост от САЩ.

Американците получиха не само икономически преференции под формата на свободен достъп до аржентинския пазар и правото да изкупуват най-ценните активи, но и щедро предложение под формата на разполагане на три военни бази на територията на страната — в провинция Неукен, където се намират находищата на шистов газ, в провинция Мисионес, граничеща с с Бразилия и Парагвай, както и в Тиера дел Фуего, откъдето се предоставя наистина уникална възможност за упражняване на контрол над пролива Магелан и Антарктида.

И това без да говорим за факта, че Буенос Айрес стана активен участник в латиноамериканската група „Лима“, организирана от Вашингтон, чиито задачи включваха блокадата на Венецуела за сваляне на президента Никола Мадуро.

Фернандес, в случай на победата си на изборите, вече обяви готовността си да изтегли Аржентина от проамериканската „група„ Лима “и заедно с Мексико и Уругвай се застъпват за мирно разрешаване на конфликта във Венецуела чрез диалог между законния президент Мадуро и опозицията. Подходящи за Венецуела страни, включително Русия, Китай и Куба, подкрепят това мнение.

„Аржентина трябва да бъде сред страните, които искат да помогнат на венецуелците да намерят изход. А членството в «Групата Лима » противоречи на това «, каза Фернандес по време на среща с кандидата за президент на Уругвай от лявоцентристкия «Широк фронт», Даниел Мартинес.

Той също така обеща да премахне непопулярните пазарни реформи и да стимулира икономиката чрез увеличаване на социалните разходи за заплати и пенсии.

В същото време Фернандес възнамерява да поддържа балансиран бюджет и да предотврати прогнозирания дефолт.
Излишно е да се казва , че подобни инициативи не предизвикват ентусиазъм във Вашингтон, където все още се спазва доктрината на Монро, смятат Латинска Америка за своя „заден двор“ и възприемат всеки фронт от страна на латиноамериканските политици като заплаха за тяхната национална сигурност.

Завръщането на Киршнер : как кошмарът на Вашингтон се сбъдна

Самият Фернандес обаче изглежда доста гъвкава фигура, на която при определени условия може да се оказва натиск, както и да бъде заставен да се подчинава на правилата на играта, установени от глобалния играч, и по този начин да дискредитира всички идеологически наследници на Хуан Доминго Перон.

Паниката на глобалистите е, че в тандем с Фернандес е непоколебимата Кристина Киршнер, при която Аржентина успешно проведе социално ориентиран и най-важното — суверенен курс, насочен към защита на държавните интереси, подкрепа на националния производител и социална защита на бедните.

Във външната политика страната поддържа тесни отношения с левите правителства на Венецуела, Боливия, Еквадор и Бразилия и поддържа приятелски отношения с Русия и Китай.
Типични примери за руско-аржентинско сътрудничество бяха сътрудничеството в областта на ядрената енергия и подписването на меморандум между Газпром и Аржентинската национална държавна нефтогазова корпорация за участието на руската компания в разработването на аржентински нефтени и газови находища.

 

През 2014 година Владимир Путин и Киршнер започнаха денонощното излъчване на испаноезичната версия на Russia Today.

Две години по-късно новото правителство на Макри, за да угоди на своите американски покровители, спря безплатното излъчване на RT, което във Вашингтон се смята за „главният рупор на руската пропаганда“.

Не може да се каже няколко думи за позицията на Кристина Киршнер относно обединението на Крим с Русия.

Аржентина се въздържа при гласуването на ООН за непризнаването на референдума в Крим.

В същото време Киршнер осъди Запада на двойни стандарти, като направи паралели със ситуацията около островите Малвини (Фолкланд), които са признати за отвъдморска територия на Великобритания.

Ако Фернандес спечели, Кристина Киршнер ще заеме поста вицепрезидент, което гарантира поне частично завръщане на киршнизма в икономиката и отхвърляне на ролята на американската марионетка във външната политика.

Не случайно по време на президентсвото на Киршнер и през последните четири години, когато перонистите отидоха в опозицията, контролираните от неолибералите медии активно осъдиха Киршнер, обвинявайки я в корупция и всички възможни грехове.

Любопитни документи бяха публикувани от WikiLeaks: още когато Макри беше кмет на столицата, той имаше тесни връзки с американския елит и поиска по-активен външен натиск върху правителството на Киршнер от своите патрони.

По-специално през януари 2010 година в разговор с бившия американски посланик в Буенос Айрес Макри се оплака от «твърде мекото», според него, отношението на Вашингтон към аржентинското правителство и поиска помощ за демонизирането на Киршнер.

За да се дискредитира бившият президент, лишавайки я от сенаторски имунитет, с последващо лишаване от свобода или поне забрана за политически дейности срещу Кристина Киршнер, е започнато наказателно преследване (по примера на бившия президент на Бразилия Лула да Силва, който също е против американците).

Самият Макри в едно от изказванията си обвини предшественичката си, че му е оставила „тежко наследство“. Вярно, Киршнер не го до е дърпала за езика, затова и го покани да й върне това наследство.Щом за него е толкова тежко.

САЩ са готови да потопят Аржентина в хаос, за да избегнат поредното геополитическо поражение

И сега Вашингтон и неговите глобални финансови институции под негов контрол организират пряка намеса в изборите в Аржентина, за да предотвратят победата на тандема Фернандес-Киршнер, което ще означава следващото геополитическо поражение на САЩ в Латинска Америка след неуспешния преврат във Венецуела и началото на края на така наречения „десен завой“, осигуряване на хегемонията на САЩ в региона.

Затова, неслучайно Тръмп вече изрази демонстративна подкрепа за Макри в политическата му конфронтация с перонистите. Трябва да се очаква, че така наречените американски „лешоядни фондове“, които изкупуват дългове на Аржентина и след това чрез американски съдилища, изискващи незабавното им погасяване без забавяне и преструктуриране, активно ще се присъединят към външния натиск.

През 2014 година подобна ситуация вече беше причина за технически дефолт.
Сега, когато Аржентина е в критична зависимост от МВФ, това може да окаже много по-сериозни финансови, икономически и политически последици за страната и нейния суверенитет.

„Можем да очакваме, че ако Алберто Фернандес и Кристина спечелят, МВФ ще организира пълна обструкция за Аржентина. Страната ще се окаже във финансова блокада “, каза Валентин Катасонов, доктор по икономика.

Не бива да изключваме опитите на САЩ да приложат венецуелския сценарий в Аржентина с непризнаване на резултатите от изборите и опитите за насилствено поддържане на лостовете на управление в ръцете на проамерикански марионетки.
Пожелаваме на аржентинците да не се поддават на външен натиск, да издържат на всички изпитания с чест и да защитават правото си реализация на суверенен курс.

 

Автор: Дмитрий Павленко, специално за News Front

Превод: Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;