«Вземете си Горбачов»: Руски изкуствовед реагира на искането на Германия да си върне «откраднати» ценности

Изкуствоведът Михаил Швидкой емоционално реагира на искането на Берлин руските музеи да върнат в Германия ценностите, „откраднати“ по време на Втората световна война.

Немците искат да получат обратно монети и различни картини. Швидкой се възмути и посъветва „да си вземат Горбачов“ като основна ценност.

Искането за връщане на немски ценности в рамките на 20 милиона евро беше изразено от директора на Берлинския музей.

Според него това включва златни и сребърни монети, открити при разкопки много преди началото на войната. Също така различни картини, които уж са били откраднати от руснаците от немски музеи.

В Берлин казаха, че тези произведения на изкуството не трябва да се разглеждат като обезщетение за поражението, така че те трябва да се върнат. В допълнение към това служителите на музея претендираха и относно някои картини от Гатчинския дворец.

Михаил Швидкой остро реагира на исканията на германските си колеги. Според него те не бива и да си помислят да посегнат на имуществото на руските музеи и онези експонати, които са били транспортирани и съхранявани в Русия.

«Само благодарение на ръцете на нашите изкуствоведи и археолози са запазени древни колекции от монети. По-добре си вземете Горбачов, той е вашата ценност номер едно», емоционално каза Швидко и добави, че е безполезно да се правят догворености с държава, наложила санкции срещу Русия.

Последният президент на СССР Михаил Горбачов не е посочен случайно. Благодарение на него служителите на музея е трябвало, на базата на договореност с Горбачов, да предадат на Германия културни ценности още през 1988 година. Но по случайност или НЕ процедурата се забавила и след това напълно спряла.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...