Последиците за Турция за операцията в Сирия могат да бъдат много по-тежки, отколкото само санкции, заяви американският президент Доналд Тръмп.

Той каза това, коментирайки критиките от американския републикански сенатор Линдзи Греъм относно политиката на Белия дом по повод присъствието на САЩ в Сирия.

„Ще отида много по-далеч, отколкото само от санкции, много по-далеч. „Линдзи и аз имаме различни гледни точки, мисля, че Линдзи би искал да останем там още 200 години и да добавим още няколкостотин хиляди души“, каза Тръмп.

По-рано Греъм призова да се «молят за кюрдските съюзници на Съединените щати», които са разположени в Северна Сирия, които администрацията на Тръмп «безсрамно изостави».

На 9 октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви началото на операция на турските въоръжени сили в Сирия. Турското министерство на отбраната обяви началото на наземна атака.

Постоянният представител на Белгия в ООН Марк Пекстен заяви, че Франция, Германия, Обединеното кралство, Полша и Белгия ще поискат заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка със ситуацията.

Тагове: ; ; ; ; ;