Бъдещият глава на европейската дипломация Жосеп Борел, известен с думите, че Русия е враг на Европа, се готви за битката за запазване на санкциите срещу Русия.

За това говори неговото предложение: да се премине от единодушно одобрение на разширяването на санкциите до одобрение с мнозинство гласове на страните — членки на Европейския съюз. Ще успее ли тази маневра — или европейските власти няма да подкрепят инициативата на Борел?

Още на 1 ноември в Европейския съюз ще се появи ново правителство. Бъдещите министри на кабинета на Урсула фон дер Лейен сега преминават през изслушвания в Европейския парламент. Един от ключовите служители на ЕС, върховният представител за външната политика и политиката на сигурност, тоест външният министър на Обединена Европа, Жозеп Борел няма да има проблем с одобрението — 72-годишният испанец е добре познат в Страсбург, през 2004-2007 г. дори беше шеф на Европейския парламент. А в Русия той стана известен едва тази пролет, когато като министър на външните работи на Испания (заемаше тази длъжност миналото лято) в интервю за «Ел Периодико» той нарече Русия стария враг:

„Старият ни враг, Русия, отново казва: „ Аз съм тук “. И отново това е заплаха“. В понеделник европейските депутати попитаха Борил за изявлението му и той уточни:

„Никога не съм казвал, че Русия е враг на Испания, казах само, че e на Европа. Казвам това и сега».

Тагове: ; ; ;