10 октомври 2019-Нюз Фронт.

Нахлуването на Турция на сирийска територия застрашава сигурността на арменските общности на тази територия, се посочва в специално изявление на Главния комисар по делата на Диаспорите към апарата на премиера на Армения Заре Синанян.

«Действията на Анкара са незаконни и грубо нарушават международното право.
Поради въздушни нападения и бойни действия по земя, арменската общност в североизточната част на Сирия е застрашена от физическо унищожение.
Арменското правителство се ангажира да гарантира сигурността на арменците и арменските общности на Сирия.

Армения и целият арменски народ подкрепят сънародниците си. Ние ще направим всичко, за да гарантираме тяхната безопасност «, — се посочва в заявлението.

Министерството на външните работи излезе с позиция относно военната операция «Извор на мира», която Турция започна вчера 9 октомври.

Армения осъжда турската военна инвазия в Североизточна Сирия. Нашествието ще доведе до по-нататъшно влошаване на регионалната сигурност, жертвите на цивилните, голям поток от разселени хора и в крайна сметка до нова хуманитарна криза.Особено притеснително е положението за националните и религиозните малцинства.

Напомняме, че влатите на Армения осъдиха военната операция на Турция.

Армения призовава за ефективни международни усилия за прекратяване на това военно нашествие, предотвратяване на масови зверства и защита на сирийското гранично население, намиращо се в близост до Турция.
Армения подкрепя целостта и суверенитета на Сирия и призовава за изоставяне на военните стимули към страната и нейния народ. Ереван ще продължи да предоставя хуманитарна помощ на братския сирийски народ. «

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;