Оценката на статута на световна държава на първо място зависи от критериите, по които се прави сравнението.

Ако е от гледна точка на икономическия потенциал, тогава Китай и САЩ са лидери на световната сцена, обаче, от позициите на военно-индустриалния комплекс, САЩ и Русия са суперсили.

Като притежатели на най-големите потенциали на стратегически сили, Москва и Вашингтон са единствените играчи, които разполагат с активна система за предупреждение за ракетни атаки. Нещо повече, концептуалната стойност на тази система се състои не само във факта, че тя е способна на проактивно откриване на изстрелванията на ракети на агресора, но и в приноса й за стратегическата стабилност, резултат от стриктния мониторинг на два хегемона един спрямо друг.

До 2016 г. Китай, който имаше неутрална позиция в аспекта на руско-американските отношения, действаше в синергия с глобалистичните планове на транснационалните „вашингтонски“ елити и продължавайки да декларира политика на „приятелство с всички“, не смяташе Москва за стратегически съюзник.

След смяната на президента на Съединените щати и избухването на вътрешния конфликт в американския истаблишмънт, концепцията се промени, идеите на глобализма започнаха да спират Китай и той започна да осъзнава, че скоро ще бъде в ролята на враг, а не на партньор.

Видео: САЩ показаха, че мога да въздействат върху Китай

Тагове: ; ; ; ;