10 октомври 2019-Нюз Фронт.

Турските въоръжени сили, в рамките на операция „Източник на мира“, бомбардират и подлагат на артилерийски обстрели обекти на YPG / PKK в Сирия източно от Ефрат.

По-специално турските въоръжени сили атакуваха над 180 военни цели, включително укрития и огневи позиции.

Съобщава се, че преди началото на операцията „Източник на мир” министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар, началникът на Генералния щаб Яшар Гулер, командирът на сухопътните войски Умит Дундар, командирът на военноморските сили Аднан Озбал и командирът на ВВС Хасан Кукукюкякюз пристигат в командния и оперативен център на въоръжените сили.

 

Акар проследява подготовката на операцията и дава съответните указания на командирите на части в региона, след което се среща с турския президент Реджеп Ердоган.

След като получава директива от президента Ердоган за началото на операцията, турската авиация започна да нанася удари в в 16:00 часа на 9 октомври в райони на Сирия източно от Ефрат.

Турция на 9 октомври започна мащабна антитерористична операция в части на Сирия източно от река Ефрат.
Операцията, известна като «Източник на мир», има за цел да премахне терористичната заплаха по турските граници и да създаде зона за сигурност, в която доброволно ще се завърнат милиони сирийски бежанци.

В операцията участват части от турските въоръжени сили и части на опозиционната Сирийска национална армия.

Решението за провеждане на операцията се основава на член 51 от Устава на ООН, който признава правото на държавите на самозащита.
Турция декларира уважение към териториалната цялост и единството на Сирия.Турските власти заявиха, че приоритетът за Анкара, както и по време на предишните антитерористични операции, остава безопасността на цивилното население, свеждайки до минимум щетите върху културните и исторически паметници на Сирия. Така смята Турция, и така обяснява позицията си.

В действителност обаче, в тази така наречена «антитерористична» операция срещу кюрдите, ще загинат и много невинни хора, ще се пролее много кръв, ситуацията ще се дестабилизира и ще настъпи отново хаос.

И тогава, Тръмп, който сега наблюдава отстрани, ще реши да се намеси, за да спаси ситуацията и да победи тероризма. Ако операцията все пак не бъде спряна.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.