Нова вълна на интерес към въоръжението, което буквално няма аналози в света, се надигна от страна на европейските партньори.

Теорията, която се появи в зората на създаването на атомно оръжие, предполага свръхмощни експлозии в дълбините на океана за създаването на изкуствени вълни до 400 метра височина.

Русия има проекти за така наречените ракетни оръжия с дънно базиране. Същността е следната: трябва да се постави супер мощен заряд, така че той да не може да бъде засечен от ПВО и да не може да бъде прихващан.

Въоръжението се инсталира тайно в различни точки в океаните и моретата.

Германски вестник излезе със заглавие в отговор на теорията за ограничаване на силата на Руската федерация:

„Руснаците могат да създадат вълна с височина 400 метра и вие няма може да я прихванете“

Така възникна новата вълна на интерес към въоръжията, които не могат да бъдат прихванати.

Струва си да се отбележи, че в Европа и САЩ се обръща специално внимание на ядрените въоръжия с морско базиране. В условията на съвременните високоточни оръжия стандартните ракети, разположени на земята, не предизвикат вълнение сред наблюдателите толкова много.

Но не е така спрямо проектите, разположени на подводници, които са почти невъзможни за проследяване и непрекъснато се движат, включително месеци под леда на Арктика.

Най-загадъчните видове оръжия на Руската федерация включват съвсем скорошните супер мощни торпеда с ядрен заряд, чиято задача е да се борят не с кораби, а с крайбрежната инфраструктура.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;