10 октомври 2019-Нюз Фронт.

Министерството на външните работи излезе с позиция относно военната операция «Извор на мира», която Турция започна вчера 9 октомври.

Армения осъжда турската военна инвазия в Североизточна Сирия. Нашествието ще доведе до по-нататъшно влошаване на регионалната сигурност, жертвите на цивилните, голям поток от разселени хора и в крайна сметка до нова хуманитарна криза.Особено притеснително е положението за националните и религиозните малцинства.

Това военно нашествие, както е посочено в изявлението, създава опасност от груби и масови нарушения на правата на човека въз основа на неговата идентичност.

Армения призовава за ефективни международни усилия за прекратяване на това военно нашествие, предотвратяване на масови зверства и защита на сирийското гранично население, намиращо се в близост до Турция.
Армения подкрепя целостта и суверенитета на Сирия и призовава за изоставяне на военните стимули към страната и нейния народ. Ереван ще продължи да предоставя хуманитарна помощ на братския сирийски народ. «

Извънредното заседание на Съвета за Сигурност ма ООН по обсъждането на военната операция на Турция в Сирия ще се състои в четвъртък сутринта.

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;