Изявление на Наталия Никанорова

Въоръжените части на Украйна не само спряха възобновяването на процеса на разполагане на сили и средства в пилотните участъци, но и откриха огън с голямокалибрени картечници и стрелково оръжие в посока «Петровское-Богдановка», поставяйки под заплаха живота и здравето на намиращите се в участъка представители на Съвместния център за контрол, членовете на ОССЕ, а също представителите на СМИ.

Днес по обед, в съответствие със съгласуваните от всички преговори в Минск на плана-график, двете страни трябваше да се появят на позициите и да изтрелят бяла ракета, символизираща началото на допълнителни гаранции на сигурност и началото на процеса на отстраняване на нарушенията на пилотните участъци на разполагане.

Републиките изпълниха изискванията и потвърдиха готовостта си за възобновяване на разполагането. Но Украйна цинично прекъсна процеса и сериозно ескалира обстановката в участъка «Петровское-Богдановка». Украинските власти се опитват да оправдаят саботажа на договореностите, използвайки нелепия аргумент за 7-дневния режим на тишина, макар самите те да нарушиха същия този режим.

Една от вероятните причини за срива на процеса може би е неспособността на новото ръководство на Украйна да установи ред както във вертикала на властта, така и сред радикално настроените формирования в украинското общество, което несъмнено ще повлияе деструктивно на изпълнението на Минските съглашения.

От каквото и да е предизвикан саботажът, това поставя под заплаха срива на срещата на «Нормандската четворка» по вина на Киев.

Украйна не скрива липсата си на стремеж от провежданета на срещата, препълвайки медийното пространство с откровени изявления за това, че Киев няма намерение да изпълнява ангажиментите си в сферата на сигурността, както и като цяло по комплекса от мерки.

Оценяваме поведението на украинските власти като категорично неприемливо и призоваваме страните-гаранти на Минските съглашения да окажат натиск върху Киев с цел, първо, изпълнение на преките поръчения на политическите съветници на Нормандския формат и съвместните договорености на Контактната грапа, второ, установяването на ред в обществото, защото в условията на подобна разбалансировка, която се наблюдава в момента в украинската държава, пълноценното изпълнение от Украйна на задълженията й по Минските договоренотости изглежда все по-неизпълнимо.

News Front ПП

Тагове: ; ; ;