9 октомври 2019-Нюз Фронт.

Ердоган даде ход на военната операция в Сирия, днес. Започна операцията «Източник на мир» на турските въоръжени сили заедно със Свободната сирийска армия срещу Кюрдската работническа партия и групата «Ислямска държава» в Северна Сирия. Нашите цели са да унищожим терористичния коридор, който те се опитват да създадат на южните ни граници, както и да внесем мир и спокойствие в региона “, написа турският държавният глава в Twitter.

Турската военна операция източно от Ефрат започна днес около 16 часа с нанасянето на въздушни удари.

Малко след началото на операцията, турските телевизии започнаха излъчване на живо на обстрелите, а междувременно в социалните мрежи, особено турския сегмент, активно се разпространяват пропагандни материали обясняващи целите и задачите на военната операция на Турция.

 

От Европа призоваха Турция за прекратяване на операцията и изразиха силна загриженост за случващото се.

„Това е заплашителна ситуация за Европа. Изправени сме пред нова вълна бежанци. Федералното правителство трябва да започне подготовка за защита на границите ”, — заяви лидерът на Австрийската партия на свободата, Норберт Хофер.

И действително, тази заплаха стои пред всички, защото буквално час след началото на обстрелите в социалните мрежи се появиха множество видео-кадри на бягащи в ужас хора, които е напълно вероятно да станат повече и да продължат пътя си към страните от Европа.

Франция и Германия осъдиха началото на турска военна операция в Сирия.
Както бе отбелязано в Париж, във връзка със ситуацията европейските държави ще призоват за заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Продължаваме да следим ситуацията, очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;