Путин — ефективната загадка

На 7 октомври 2019 г. президентът на Руската федерация Владимир Путин навършва 67 години. Какво може да подари американец на руски президент за рождения му ден?

Колкото и да е странно, най-добрият подарък в този случай могат да са само думи. Имам предвид справедливи, обективни, безпристрастни думи за способностите му на лидер, пише американският политически анализатор Матю Кростън.

И те ще бъдат най-ценни, защото рядко се чуват от някого на Запад. Вече почти двадесет години (от 2000 г., когато неочаквано се озова в Кремъл и името му не говореше нищо на никого на Запад), Владимир Путин остава загадка до известна степен за повечето американски наблюдатели.

Естествено е, че когато човек заема такъв важен пост като президент на Руската федерация, американците да не могат да търпят неизвестността: „Трябва да знаем кой е, какъв лидер ще бъде и дали можем да работим с него.“

За съжаление, всички, които се опитаха да предскажат бъдещето на руско-американските отношения, си зададоха всички тези, без съмнение, важни и необходими въпроси, игнорирайки най-важния въпрос, който трябва да бъде зададен: а кой ще им отговори? Основният проблем беше, че до 2000 г., изненадващо, повечето американски „експерти по Русия“, които успяха да предоставят своите мнения в Белия дом и Конгреса, бяха същите „експерти по Съветския съюз“ през последните тридесет години, които се обучаваха в годините на студената война.

С една дума, повечето от стъпките, които Путин предприе, когато встъпи в длъжност през 2000 г., не се разглеждаха от гледна точка на обективните съвременни мотиви, а през призмата на бившите съветски страхове.

Ако разгледаме редица поразителни примери, които се превърнаха в „кризисни моменти“ за американските анализатори и непрекъснато се представят като доказателство за „диктаторските склонности“ на Путин, изоставяйки стереотипите на Студената война, можете да видите напълно различен тип лидер.

Естония и кибератаките.

Според американците: това е само първата стъпка на Путин по пътя към окупацията и завладяването на балтийските държави! В действителност: той искаше да успокои антируските настроения в Естония и да напомни на нейното правителство кой всъщност е главният в постсъветското пространство.

Южна Осетия.

Според американците: Путин постепенно активира „революционните усилия“ в стремежа си изцяло да превземе и погълне Кавказ! В действителност: искаше да вдъхнови проруските жители на Южна Осетия, като им даде да разберат, че Русия винаги е готова да ги защити, и напомни на Грузия, че нейното предполагаемо влияние като регионална сила не е неограничено.

Крим.

Според американците: Путин иска да превземе Крим, след това Украйна, после Полша и така нататък, докато постигне реконструкцията на Съветския съюз версия 2.0 !!! В действителност: искаше да накара новото правителство на „Майдана“ да разбере, че Русия няма да търпи неуважение и ще подкрепи желанието на Крим за самоопределение на всяка цена.

Президентските избори в САЩ през 2016

Според американците: Путин е нарушил всички международни и американски закони, подкопал демократичните избирателни процеси и направил системата в САЩ „нелегитимна“!

В действителност: не бяха открити преки доказателства за нещо незаконно, всички доказателства се оказаха в най-добрия случай косвени, а сега всички аргументи се сведоха до факта, че Русия „влияе върху умовете“ на американците с помощта на черна магия в социалните мрежи.

И това са само няколко примера. Можете да дадете още. Много повече. Но общата тенденция от това няма да се промени. Всеки път американските анализатори създават образа на хищник и диктатор, който по всякакъв начин се стреми да разшири „новата руска империя“. И тогава се оказва, че НИКОГА — в буквалния смисъл на думата, НИКОЯ от тези прогнози не се сбъдна. Процент НУЛА. Всичко би било добре, но тези прогнози не се правеха от хора от улицата, а уж от най-добрите американски експерти по Русия.

И говорейки абсолютно безпристрастно и честно, Владимир Путин многократно и неведнъж се доказа като отличен стратег и изключително ефективен лидер, способен не само да надхитри опонентите си. Изглежда дори се наслаждава на това да се възползва от раздутите страхове на американците, за да създаде свой уникален стил на лидерство. Ето защо Путин редовно се нарежда на първо място според резултатите от анкетите на американците за това кой трябва да се счита за най-влиятелния и ефективен лидер в света.

Ето защо те често се опитват да представят Путин по американската телевизия като вид коварен злодей: ужасен и загадъчен, но в същото време вдъхващ уважение и възхищение. Ако тази статия беше публикувана в Америка, веднага щях да бъда обвинен в пеене на дитирамби към Путин.

Но това не са похвали. Просто признавам неговите заслуги и заявявам истинските му постижения. На 67-ия си рожден ден Путин с право може да се гордее, че като стратег и като държавник редовно превъзхожда много от съвременниците си, особено американските.

И не е толкова важно, че при това към него подхождат с тясната стереотипна марка СССР и КГБ. Тези опити на критиците му само го вдъхновяват, тласкат го към покоряване на нови висоти.
Честит рожден ден, президент Путин!

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...