9 октомври 2019-Нюз Фронт.

Няколко часа изминаха след обявената от Ердоган военна операция със цинично название «Извор на мира» и ситуацията се накалява все повече. Вече се появиха съобщения за първите жертви вследствие на обстрелите от страна на турските ВВС.

Турската военна операция източно от Ефрат започна днес около 16 часа с нанасянето на въздушни удари.

Голям поток от кюрдски бежанци напускат градовете, които турските самолети започнаха да бомбардират.В Европа кюрдските мигранти започнаха протести срещу операцията.

Една от основните причини за военната операция на Турция в Сирия е опасението, че сирийските кюрди могат да създадат независимо териториално образувание в пограничните райони в северната част на страната.

Групировката Хайят Тахрир аш- Шам официално подкрепи турската военна операция. Според Джулани, сунитските територии трябва да бъдат изчистени от Кюрдската работническа партия и PYD.

Карта на Сирия с обозначаване на територии под контрола на страните в конфликта.

Виолетово е правителството на Сирия.
Жълто — бунтовници и терористи.
Тюркоаз — кюрди.
Пунктираната линия е границата на зоната за сигурност, която Турция иска да създаде.

 

Съветът на ЕС излезе с обща декларация с призив към Турция да спре операцията. Очаква се спешно свикване и на Съвета за сигурност на ООН. Франция, Германия, Великобритания, Полша и Белгия настояха за свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с турската операция в четвъртък сутрин.

Последваха реакции и от Иран.

Военната операция в Сирия ще усложни ситуацията, ще засили кризата в Сирия, ще доведе до нова вълна бежанци — предупреди помощник-председателят на иранския парламент.

Египет призова за свикване на Съвет на Лигата на арабските държави във връзка с операцията на Турция в Сирия, съобщиха от външното министерство на Египет.

По последни данни, турските самолети са започнали да бомбардират и граждански обекти.

 

Продължаваме да следим обстановката, очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;