9 октомври 2019-Нюз Фронт.

Турция започна военна операция на границата на Сирия източно от Ефрат. Тя се нарича „Източник на мир“ и нейната основна цел: да изтласка кюрдските формирования и други групировки, които Анкара счита за терористични от турската граница. По протежение на границата се предполага, че ще бъде създаде зона за сигурност. Турската авиация вече атакува позициите на кюрдите.
В същото време американските военни, от които кюрдите чакат съюзническа помощ, бяха изтеглени от зоната на операцията.

 


Кой измисли името за турската операция в Сирия, не е известно, но е малко вероятно кюрдите да оценят политическата ирония.

„Източникът на мира“ или „Пролетта на мира“ няма да добавят стабилност в региона.

И това е ясно в момента.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви началото на военни действия, през туитър. Освен това той отбеляза, че турците ще воюват заедно с контролираните части на сирийските бойци: необходимо е да се използва умерено въоръжена опозиция.

«Ако Турция възнамерява да постъпва така , ще използваме правото на самозащита, за да отблъснем всякакви действия», заяви представителят на Сирийските демократични сили Сузи Камишлу.

Тези изявления на официалния представител, са по-скоро за успокоение а на вътрешната аудитория, и за поддържане на бойния дух.

Като цяло ситуацията за кюрдските формирования не само е лоша, но и ужасна. Вече е ясно, че американците ги изоставиха.
И това е след като кюрдите в продължение на няколко години бяха основната наземна сила в геополитическия спектакъл на Вашингтон в Сирия. Сега САЩ ги хвърлят на разтерзание на Турция, за да подпалят нова война без да си цапат ръцете.

«Съединените щати похарчиха 8 трилиона долара за войната в Близкия изток. Хиляди наши велики войници загинаха или бяха тежко ранени. Милиони хора загинаха от обратната страна», написа Доналд Тръмп.

«Това, че отидохме в Близкия изток беше най-лошото решение в историята на нашата страна.»- отбеляза се придвидливо Тръмп, за да изглежда всичко така сякаш няма нищо общо- а всъщност именно той има полза от подновяване на военни действия и дестабилизиране на ситуацията в региона. 

Но ще каже- ние излязохме от Сирия преди началото на операцията и вижте какво стана.

 

«Източник на мира», разбира се, се превърна в основната новина във всички световни медии, и утре се очаква спешно свикване на извънредно заседание на Съвета за Сигурност на ООН»

Продължаваме да следим обстановката, очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;