Гигантската работа на Путин даде резултат

Като прочетете основната програмна реч на Макрон към посланиците (към която реализация той вече пристъпи към изпълнение), разбирате каква гигантска работа във външната политика направи Путин — особено през последните 5 години, когато не се вярваше, че Западът може да се промени.

Но Западът вече е разцепен, объркан и в безизходица, във всяка от страните на Запад има дълбока криза. Това някак изглеждаше неочаквано и само по себе си, но в действителност политиката на Москва беше онзи катализатор и усилвател на вътрешните проблеми на Запада, който не излезе веднага наяве, а постепенно, болезнено, след много години на конфликт в Сирия и Донбас.

През всичките тези години изглеждаше, че на Москва й липсва инициатива, че Западът е монолитен и либерален до корените си, но методологията на Кремъл в поддържането на другостта на Русия отслаби усещането за собствена изключителност на Запада. Изключителността на Запада се блъсна в стената на Кремъл.

И най-важното е, че Русия и Китай хванаха пазара на ресурси, без който Западът не е в състояние да поддържа хегемонията си.

И първо се появиха недоволни от мигрантите и Брюксел, след това десни партии, феноменът Тръмп, който се бори в рамките на САЩ на ръба на гражданския конфликт, жълтите жилетки, Brexit, а сега либералният президент на Франция признава, че западната ера е приключила, стратегията на Русия е успешна и трябва да се реши нищо спешно в името на промяна. В противен случай — целият Запад в блатото.

И сега Европа в лицето на Макрон се опитва да намери себе си, това е нещо безпрецедентно! — да напипа нов глобален проект. Но Русия, за съжаление, все още не прави нищо и това е смущаващо. Но се надявам всичко да предстои. В противен случай би било странно, ако Кормчията търпеливо е разтърсивал Запада, нямайки алтернативна визия на своя модел.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...