Опитите на Франция и Германия да сложат край на конфликта в източна Украйна биха могли да доведат до засилени търкания в рамките на ЕС около въпроса за политиката спрямо Русия, пише Reuters.

Напредъкът на руско-украинските преговори предизвика надежди за провеждането на първата среща на върха след три години, която да отбележи края на конфронтацията между проруските сепаратисти и украинските правителствени сили. Някои държави от ЕС обаче са обезпокоени от слуховете, че Брюксел може частично да отмени санкциите, наложени на Русия през 2014 г.

Оглавеното от Франция търсене на диалог с Москва предивква особено напрежение в  бившите страни от социалистическия лагер, които отхвърлят всякакви инициативи за сближаване, пише Reuters.

Според изданието разногласията в ЕС могат да усложнят процеса на съгласуване на антируските санкции. В рамките на съюза може да започне разкол между привържениците на сближаването с Русия (като Франция или Италия) и противниците (балтийските страни, Полша, Румъния).

Европейските дипломати обаче очакват антируските санкции да бъдат удължени на следващата среща на върха на ЕС през декември.

Ройтерс припомня, че разширяването на антируските санкции изисква консенсус на всички страни-членки на ЕС и следователно тяхното прекратяване може да настъпи в резултат на несъгласието на поне една държава.

През юли френският президент Еманюел Макрон пое неочакван курс към подобряване на отношенията с Русия. През септември френският министър на отбраната и министърът на външните работи пристигна в Москва. Според Макрон отчуждението от Русия е било грешка: Ройтерс пише, че Париж възнамерява да върне Русия в числото на водещите индустриални сили.

„Географията, историята и културата на Русия в основата си са европейски“, цитира изданието думите на Макрон.

„Дойде време германското правителство да окаже влияние върху ЕС с цел частичното премахване на санкциите“, заяви в интервю за Ройтерс дупетатът от германския Бундестаг Петер Рамзауер.

А премиерът на Белгия Чарлз Мишел заяви през септември, че Русия все още е съсед на Европа, дори ако това застрашава нейната сигурност.

Както припомня изданието, през септември Русия и Украйна проведоха размяна на затворници, което беше възприето като първи сигнал за подобряване на отношенията. В същото време Владимир Путин изключи възможността за връщане на Крим на Украйна.

Освен това НАТО обвинява Русия, че се опитва да дестабилизира Запада чрез разполагане на ядрени оръжия, оттегляне от договорите за контрол на оръжията, кибератаки и тайни операции.

Ройтерс пише, че Макрон предлага на Русия да се създаде структурен диалог, който ще се основава на пет точки: обмен на знания и информация, намаляване на напрежението между Русия и ЕС, контрол на оръжията в Европа, европейски ценности и сътрудничество при разрешаване на международните кризи.

Що се отнася до ЕС, стратегията на Брюксел към Русия съдържа така нареченото «избирателно привличане», съобщава изданието.

Според много европейски дипломати този подход е най-добрата основа за напредъка на отношенията: в рамките на него ЕС предлага на Русия сътрудничество по въпроси като глобалните климатични промени с цел възстановяване на доверието.

Петя Паликрушева

Източник: https://af.reuters.com/article/worldNews/idAFKCN1WL04B

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;