Върховният представител по външните работи и политиката на сигурност на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че диалогът между Белград и Прищина относно уреждането на Косово се е проточил и затегнал, настоящата ситуация не може да остане и той лично ще участва активно в компромисното решение.

«Косово трябва да премахне митата (100% върху стоките от Сърбия, бел.ред.), а Сърбия трябва активно да участва в преговорите», обясни европейският политик.

На въпроса на журналистите дали фактът, че Испания не признава независимостта на Косово, ще повлияе на участието му, Боррел отговори, че в Европа, въпреки подобна разлика в позициите, всички са обединени в желанието си да разрешат проблема.

«И ако Русия, Индия и Китай не признават Косово, то това няма как да е държава “, добави шефът на европейската дипломация.

Фигурата на Жозеп Борел като ръководител на външните работи на Европа първоначално беше интересна за Балканите не само заради испанското му гражданство, но и благодарение на многократните изявления за неприемливостта на сепаратизма: този в Каталуния, както и този в Косово.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;