8 октомври 2019-Нюз Фронт.

Беларус инициира разработването и приемането на многостранна политическа декларация от отговорните държави относно неразполагането на ракети със среден и по-малък обсег на действие в Европа. Това обяви президентът на Беларус Александър Лукашенко по време на международна конференция «Европейска сигурност: да се отдалечим от ръба на бездната», предаде изданието БЕЛТА.

 

Във връзка с разторгването на Договора за ликвидиране на ракети със среден и по-малък обсег на действие, загрижеността на САЩ и Русия за сигурността в източноевропейския регион нараства.

«Това се доказва от последните ни контакти с американски представители и посланието на руския президент Владимир Путин към широк кръг държави с призия за мораториум върху разполагането на ракети в Европа и други региони на света», обясни президентът на Беларус.

«Може би си струва да се съберем и да обсъдим този, може би, най-належащ проблем в момента. Ако искате, в Минск или на друго място»-, предложи Александър Лукашенко.

«Освен това Беларус вече предложи да приеме многостранна политическа «декларацията на отговорните държави за неразполагане на ракети със среден и по-малък обсег на действие в Европа.
Готови сме дори да започнем или дори да поемем разработването на текста на този документ.»

Държавният глава на Беларус отбеляза, че подобна декларация няма да бъде равностоен заместител на договора, но въпреки това може да помогне за запълване на правния вакуум при регулирането на този сегмент за въоръжението.

«Надяваме се, че такъв документ ще получи подкрепата на много държави и ще стане практически принос за осъществяването на нашата инициатива за започване на международен диалог за сигурност», добави той.

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;