«Северен поток-2″ ще стане съкрушителен удар по енергийното разнообразие и по сигурността на Европа», това заяви пристигналият в Литва глава на Министерството на енергетиката на Съединените американски щати Рик Пери.

Той отбеляза, че след стартирането на новия газопровод Европа ще бъде подложена на рискове от проблеми с доставката на гориво, а Русия ще получи възможността да прекрати транзита на газ през Украйна.

Главата на Министерството на енергетиката подчерта, че САЩ разглеждат възможността да доставят в Европа своя газ, като «възможност да вкарат в пазара повече свобода и конкуренция».

На свой ред главата Министерството на външните работи на Литва Линас Линкявичюс предложи литовското пристанище Клайпеда да се превърне във врата на доставяния газ от САЩ за Европа.

«Вие сте ни нужни в Европа, нужен ни е вашият втечнен газ в Европа», каза министърът.

По-рано съобщихме, че до приключването на изграждането на стратегическия руски проект — газопровода «Северен поток 2» — остава много малко. Дори Дания, последната страна по маршрута, свали политическите възражения срещу създаването му. Защо дори антируските европейски чиновници намалиха реториката срещу газопровода?

Дания оттегли политически искове срещу газопровода „Северен поток 2“.

„Сега това е чисто административен процес и той е на финала“, каза информиран източник от газовата индустрия.

Вече втора година Дания, под различни предлози, бави издаването на разрешение за изграждане на газопровода през водите си. Това разрешение не е толкова важно, но заобикалянето на Дания, първо, прави строителството малко по-скъпо (според експерти, някъде около 150 милиона евро), и второ, оставя Дания зад борда на общоевропейския проект, който беше замислен като „Северен поток“ — 2 «.

Но, подчертаваме още веднъж, нито Дания, нито която и да е друга държава вече не са в състояние да преустановят изграждането на газопровода — по последни данни 82% от тръбите са положени.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;