Делегация от 22 общественици, представляващи страните от ЕС и САЩ, беше в Крим от 30 септември до 6 октомври.

Представителите на обществените организации от страните от Запада, пристигнали в Крим с опознавателно пътуване, не видяха признаци на милитаризация и нарушаване правата на човека на полуострова. Това съобщи ръководителят на организацията «Народна дипломация. Норвегия», депутатът от парламента Хендрик Вебер.

Чуждестранните гости се запознаха с културата на народите в Крим и с историята на полуострова.

«На Запад СМИ пишат, че руските власти хващат кримските татари на улицата и ги арестуват. Ние не намерихме никакви потвърждения на това, посетихме селищата на кримските татари, разговаряхме с духовните им лидери…

Не открихме нищо подобно, за което пишат на Запад», каза той на среща със спикера на кримския парламет Владимир Константинов.

Преподавателят от щата Вашингтон Майкъл Люис Уотс отбеляза, че за първи път посещава Крим и в състава на делагацията е бил в Симферопол, Севастопол и Евпатория.

«Навсякъде видяхме обичаен живот. Това е напълно немилитаризирана  република, а не както ни показват нашите СМИ. Посетихме мюсюлмани, християни, юдеи. Навсякъде видяхме, че хората живеят в хармония», отбеляза той.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;