През лятото на 2018 г. гимназистка в Уест Пойнт, Вирджиния, сменила пола си и в началото на учебната година помолила всички да използват мъжки местоимения спрямо нея — „той“, „него“.., според The Washington Post.

Въпреки това, преподавателят по френски език Питър Влейминг сметнал, че това противоречи на религиозните му убеждения, но в името на компромиса той предложил ученикът да бъде назоваван просто по име, като се избягват местоименията.

В даден момент ръководството на образователната институция поставила ултиматум на учителя: или той ще използва „правилни“ формулировки, или ще бъде изправен пред дисциплинарни мерки.

В края на октомври същата година се случил инцидент. По време на занятие, в което учениците обикаляли класната стая в очила за виртуална реалност, същият този трансджендър почти паднал.

Тогава Влейминг се обърнал към един от учениците си: «Гледайте тя да не се блъсне в стената».

Според изданието, това била „последната капка“ — както за ученика, който по-късно се прехвърлил от класа на Влейминг, така и за училищната администрация, която в крайна сметка уволнила учителя заради неподчинение на ръководството.

На 30 септември учителят подаде на съд бившите си работодатели за нарушаване на правото му на свобода на словото и религията.

„Моралните и религиозните убеждения на Влеймининг му пречат умишлено да лъже, той искрено вярва, че да се обръща към жена като към мъж, използвайки местоимения от мъжки пол, е равно на лъжа“, цитира изданието части от съдебния иск на Влейминг.

В коментар пред The Washington Post представител на West Point School заяви, че администрацията на училището не е съгласна с обвиненията на бившия служител и «упорито ще се защитава».

«За държавните училищата на Уест Пойнт са приоритет  учениците, служителите и образователният процес. Ние ще продължим да насочваме всичките си усилия към създаване на висококачествена образователна среда в нашите образователни институции“, увери представителят на училищната администрация.

А „дискриминацията“, на която преподавателите подлагат учениците си трансджендъри, обръщайки се към тях с „погрешни“ местоимения, създава „неблагоприятна среда за обучение“, добавят от училищната администрация.

Както припомня вестникът , Влейминг съвсем не е единственият учител, който се е сблъскал с проблеми по време на работата си, отказвайки да се обърне към ученик-трансджендър с предпочитаното от него местоимение.

Със съдебното си дело френският учител иска да постигне съдебна заповед, забраняваща училищните власти да наказват учителите, които контактуват с учениците си според техния биологичен пол.

В същото време за ръководството на училището и семейството на ученика най-важното било уважението към чуждия избор, добавя The Washington Post.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?destination=%2fnation%2f2019%2f10%2f01%2fvirginia-teacher-fired-not-using-transgender-pronouns-sues-school%2f%3f

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;