Кандидат за еврокомисар от Франция: «Чиста съм, разпитаха се следователи от ЕС»

Кандидатката на Франция за европейски комисар за вътрешния пазар Силви Гулар заяви на изслушването си в Европарламента, че не е извършила нарушения по времето, когато самата тя е била евродепутат, предадоха Франс прес и Ройтерс.


На въпроси за скандал с фиктивни назначения в Европейския парламент и работата си като съветник в американски мозъчен тръст за 10 000 евро на месец в периода 2013-2016 г., докато е била европейски депутат. Гулар заяви, че е декларирала всичките си доходи и че не са й били повдигани обвинения от френската прокуратура.

«Чиста съм», каза Гулар и заяви, че е била разпитана от следователи на ЕС, които са преценили, че няма проблем тя да се яви на изслушването.

Кандидатът на Белгия за европейски комисар за правосъдието Дидие Рейндерс отхвърли твърденията, че е замесен в корупция и заяви, че няма да оттегли кандидатурата си, тъй като не са му били предявени обвинения.

Рейндерс заяви, че отправените му от бивш белгийски разузнавач обвинения в пране на пари са злонамерени и целят да опетнят репутацията му.
Става дума за обвинения, че Рейндерс е взел подкупи по бизнес сделки с Демократична република Конго, Казахстан и Либия. В петък брюкселски прокурор прекрати разследването поради липса на доказателства. Това съобщи БТА.

Коментари:

Зареждане ...