Как пилотите на СССР, без да използват оръжие, накарали американците да скачат във водата

Една история от времето на студената война. Намерението на СССР да разположи в Куба ядрени ракети в отговор на разполагане на същите в Турция, нажежи ситуацията до краен предел. Американците, изплашени от ядрен удар от Куба, решават да направят морска блокада на острова.

Голям брой бойни кораби, в това число самолетоносачи, започват да патрулират около новата социалистическа държава.

СССР решава да не остава настрана и взема решение да покаже на американците, че няма да остави приятеля си в беда. В онзи момент СССР има далечни стратегически бомбаридровачи по тези …територии, по-точно Ту-95 стои на стража над небето на Куба.

Точно тогава се случил един изключително забавен инцидент.

Съветската «Мечка», така наричали съветските бомбардировачи, прелитайки над океана, направил аероснимка. По курса на полета се бил разположил американския флот. Оглавявал го самолетонасач от типа «Нимиц», от неговата палуба за прихващане на съветския бомбирадировач излетял изтребител.

Нимиц
Нимиц

Приближавайки се към Ту-95, американецът започнал да иска да се отвори люкът за бомби, уж за да се убеди, че там няма ядрени бойни глави.

«Мечката» изпълнила молбата и открила люка — там било празно.

В онзи момент американците ги осенила идея-шедьовър. Американският летец «наредил» на съветския да приземи самолета на американския самолетоносач. Съветските пилоти се спогледали и се съгласили.

Еще фото Ту-95
Ту-95

Не забрявайте, че Ту-95 е извънредно огромна машина, дори може да се каже — гигантска. И ето какво се случило: това огромно чудовище тръгнало да каца върху американския самолетоносач: дори пилотите пуснали шасито…

Американските моряци бързо съобразили, че при кацането си «Мечката» ще отнесе всичко, което се окаже на пътя й и в паниката си започнали да скачат направо от палубата на самолетоносача.

Е, съветските летци нямали никакво намерение да кацат. В последния момет самолетът завил настрани и започнал да набира скорост, продължавайки да се движи на минимална височина, за да изчезне от американските радари.

Слава на СССР!

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...