Днес британският премиер Борис Джонсън ще съобщи подробности от неговото „последно“ преговорно предложение към ЕС в преследване на „справедлив и разумен“ компромис за Брекзит. Това ще стане по време на речта му на годишната конференция на Консервативната партия в Манчестър.

Само като напусне ЕС на 31 октомври Обединеното кралство ще може да се придвижи напред — това е един от основните аргументи на премиера. Както и, че „хората не може повече да бъдат смятани за глупаци от онези, които искат отлагане или блокиране на процеса“. В рамките на среща в конгреса, организирана от североирландската Демократична юнионистка партия, Джонсън каза, че се надява да постигне сделка с ЕС в близките няколко дни. Част от нея ще е и някакво решение на ключовия въпрос за граничните проверки между двете Ирландии.

Правителството настоява, че няма да договаря ново отлагане след Халоуин, защото това не е необходимо и ще струва скъпо на страната. Съгласно приетия от парламента закон миналия месец обаче премиерът трябва да поиска отлагане на Брекзит, освен ако депутатите не подкрепят договорена сделка до 19 октовмри – два дни след срещата на високо равнище на ЕС.

Кореспондентката на Би Би Си в Брюксел Катя Адлер съобщи, че там настроението не е оптимчистично, защото европейските лидери се опасяват, че предложената от британците алтернатива на „предпазния механизъм“ за ирландската граница е в разрез с „червените линии“ на блока. Това съобщи БНР.

Тагове: ; ; ; ; ; ;