Захарова обясни решението на Лавров да не се откаже от визитата в САЩ

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова обясни защо руският министър на външните работи Сергей Лавров не отказа да посети Ню Йорк, за да присъства на събитията от Общото събрание на ООН, въпреки че по-рано САЩ не издадоха визи на част от руската делегация.

Както тя отбеляза по Първи канал, руската страна не вижда причина да заиграва заедно с онези хора, които са се опитали да направят всичко, за да не пристигне руската делегация в ООН.

„Сега задачите са съвсем различни, просто да се сведе до минимум, да се изравни зарядът и щетите, на които разчитаха онези хора, които се опитаха да спрат руската делегация. Защо трябва да заиграме заедно с тях”, цитира думите й РИА Новости.

Освен това, отговаряйки на въпроса „дали е имало изкушение“ Лавров да обърне самолета над Атлантическия океан и да откаже да лети до САЩ, както бившият външен министър Евгений Примаков в миналото, Захарова отбеляза, че ситуацията в момента е различна.

„В онзи момент, когато се правеха завои над Атлантическия океан, ситуацията беше съвсем различна“, обясни представителят на руското външно министерство.

По-рано Лавров заяви, че държавният секретар Майк Помпео по време на срещата е потвърдил, че нито той, нито американският президент Доналд Тръмп са съпричастни към неиздаването на визи на няколко членове на руската делегация в ООН.

В същото време Лавров посочи на Помпео неприемливостта на действията на САЩ за отказа на визи за руски представители.

Коментари:

Зареждане ...