Не можем безусловно да подкрепим Македония. Това обяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов след срещата при държавния глава Румен Радев, посветена на двустранните отношения със Северна Македония и очакваната покана към нея от Европейския съюз за започване на преговори за членство.

Времето на тупането на топката е приключено, каза той. Според Каракачанов македонците се подигравали с нас.

Страната ни ще постави условия на Северна Македония, стана ясно от думите на лидера на ВМРО. Той потвърди, че желанието ни е Македония и Албания да вървят заедно при преговорите за прием в ЕС.

Премиерът Бойко Борисов благодари за срещата на президента Румен Радев. До вчера говорихме, че сме един народ, нека приемем, че сме братски народи, подчерта министър-председателят. Борисов призова да спре продължаващата братоубийствена война на пропагандата в Северна Македония. Борисов не иска именно ние да спираме югозападната ни съседка за членство в ЕС. Ако това стане, би било записано в историята.

Иначе България иска Македония и Албания заедно да влязат с общността. Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС, изтъкна министър-председателят. Той настоява за спешни срещи между България и Северна Македония.

Нека да спрат да си играят с историята, с миналото и да се концентрират върху бъдещето, посъветва Бойко Борисов.

Влизането на Северна Македония в ЕС е важно, но това няма да стане за наша сметка, отсече премиерът. ГЕРБ и ОП били единни в позицията си. Каракачанов като воевода е по-твърд, шамарите са му в речта, ние сме по-дипломатични, поясни премиерът.

Той посъветва македонците да не пропиляват шанса си за членство в общността.

Борисов захапа и опозицията, тъй като не били изпратили своите лидери на срещата, въпреки важността на темата. Представител на БСП на срещата при президента бе Кристиян Вигенин, зам-.председател на НС и бивш външен министър. Той обясни, че заради спешния порядък на свикване на срещата лидерът на левите Корнелия Нинова не могла да присъства, тъй като имала предварително поети ангажименти.

Според Вигенин срещата е била важна, тъй като е недопустимо по такива теми да има разнобой в правителството. Според него Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева са на противоположни позиции. В ситуация сме, че категорично трябва да заявим своите позиции, смята червеният депутат. Страната ни е за членство на Македония в ЕС, но не и безусловно.

Вигенин очаква позиция на кабинета. И социалистите щели да дадат своята позиция по темата. БСП има конструктивна позиция, смята той.

Преговорите с Македония не означават членство в ЕС, а самото присъединяването било дълъг процес. Левите очакват добросъседски отношения от страна на югозападната ни съседка.

Припомняме, миналата седмица държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като «най-безплодната»,  тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Още преди месеци вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония — ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО. Това съобщи News.bg.

 

Тагове: ; ; ;