Лавров дипломатично хвърли «огън и жупел» по САЩ в ООН: Постави Запада на мястото му

Световната общост още дълго ще си спомня 74-та сесия на Генералната асамблея на ООН, по време на която прозвучаха редица гръмки изявления.

Главата на МВнР на Русия Сергей Лавров «заби най-големия пирон» в западната световна общност.

Лавров дипломатично хвърли "огън и жупел" по САЩ в ООН: Постави Запада на мястото му

Със свойствения му маниер Лавров обвини властите на САЩ в опит да подменят международните конвенции със собствени правила, в преиначаване на фактите, касаещи сирийското регулиране и в опит да се върнат към политиката от времето на «доктрината Монро» в Латинска Америка.

Руският дипломат заяви, че Русия и САЩ постоянно контактуват за Сирия, но ако Москва запазва в това стабилност, то коментариите на Вашингтон се променят в зависимост от настроенията и политическата конюнктура.
Американските власти се опитват да обвинят Дамаск в желанието да се реши конфликтът по военен път, Америка «обърка конците» и по повод създаването на сирийския конституционен комитет. Американците в началото бавеха процеса на неговото създаване, а сега се опитват да проведат избори още в началото на неговата работа, което нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.
Първото заседание на комитета се планира да се проведе в края на октомври (29 или 30-ти).
Лавров взе отношение и по украинския въпрос, отбелязвайки важността Киев да спазва минските съглашения. Той говори и за руско-израелското икономическо сътрудничество, както и за разногласията в зоната на Персийския залив. Дипломатът заяви, че при решаването на всеки проблем е необходимо да е налице отказ от голословни обвинения и да се спазва международното право.
Време е Белият дом да спре да се намесва в чужди дела. В страните от Латинска Америка властите на САЩ се опитват да реанимират политиката от времето на «докторината Монро», надявайки се сменят неудобните им политически режими по пътя на икономическата принуда (санкции) и военен шантаж. Това е недопустимо в съвременната геополитическа реалност.
«Доктрината Монро» е приета през 1823 година, когато американският президент вярва, че е способен да раздели целия свят на европейска и американска система на държавно устройство. Тя отдавна е остаряла. Доктрината издига парадигата за надмощие на САЩ на американския континент, базирана идеологически на американската изключителност.
Лавров дипломатично хвърли "огън и жупел" по САЩ в ООН: Постави Запада на мястото му

Латиноамериканските държави притежават суверенитет и собствено виждане как да живеят техните народи, с кого да си сътрудничат и как да се развиват. Само Щатите забравиха за това, натрапвайки във Венецуела марионетката си Гуайдо.

Световната общност се нуждае от напълно други подходи: хармонизация на интеграционите процеси, конструктивна работа на държавите в международните организации, както в политическата, така и в икономическата сфера. Всички неправомерни ограничения, натрапващи на света американските интереси, както са свикнали да действат САЩ, вредят на глобалната икономика и развитието на света като цяло.
Излизането на американците от ДРСМД навреди на системата за глобална сигурност, превърна заплахата от ядрена война напълно реална.
Само Русия е решена да не остави нещата така и чрез ООН ще лансира проекти, насочени към засилване на контрола над въоръженията. В този план Русия вече има подкрепата на много държави.
От позитивните новини може да се отбележи това, че грузинските власти осъзнаха, че не си струва да се карат с Русия, а въздушният трафик между двете държави трябва бързо да се възобнови. Главата на грузинското МВнР вече се срещна с Лавров, при това по собствена инициатива.
Най-после осъзнаха «братята от СССР», че от действията им Грузия търпи колосални загуби.
Лавров, както винаги, говори уверено, без да забравя дипломатическите си маниери дори тогава, когато «хвърляше огън и жупел» по САЩ за техните грешки и стремежа им да натрапват на целия свят своите правила на играта.
Накрая припомнин на присъстващите русофоби, че руската делегация никога не е нарушавала правилата на поведение в ООН.
Речта на Лавров беше достойна, в нея прозираше предстоящото възмездие за хегемона и желаещите да запазят остарялата Система в геополитиката.

А ето и репортаж на Пети канал на Русия по темата:

За вас съобщи Петя Паликрушева

Лавров дипломатично хвърли "огън и жупел" по САЩ в ООН: Постави Запада на мястото му

Пятый канал Новости

@5tv

Коментари:

Зареждане ...