Japan Times: Русия укрепва военно-морското си присъствие в Средиземно море

Докато една подводница се установява в руската военна база в Сирия, друга се подготвя за отплаване за патрулиране в Средиземно море, което, както отбелязва The Japan Times, доказва укрепването на позициите на Русия в Средиземноморието.

Japan Times: Русия укрепва военно-морското си присъствие в Средиземно море

Пунктът за материално-техническо обезпечаване към ВМФ на Русия в Тартус е единствената военно-морска база на страната извън пределите на постсъветското пространство. През 2017 година Москва сключи споразумение със сирийския президент Башар Асад за продължаване срока на арендата на базата за 49 години.

Споразумението позволява на Русия да държи там до 11 бойни кораби, в това число атомни.

Тази военно-морска база, а също авиобазата Хмеймим изиграха най-важната роля в руската военна кампания в Сирия през 2015 година.

Както съобщава изданието, опитвайки се да възроди съветската практика на постоянно патрулиране в Средиземноморието, Русия пристъпи към модернизация и разширяване на военно-морската база. Тези усилия са свързани с желанието на руския лидер Владимир Путин да укрепи въоръжените сили на страната в условията на напрежение в отношенията със Запада.

Според командира на оперативното командване Сергей Тронев, в момета в пристанище Тартус се намират две подводниции, два бойни кораба, три бойни катери, три кораби за обезпечаване на ВМФ, а също противодиверсионни и патрули катери, обезпечаващи сигурността.
За засилване на групировката в източната част на Средиземно море в Тартус пристигна малкият ракетен кораб «Великий Устюг» и фрегатата «Адмирал Макаров».
Освен това, очаква се в средата на октомври да започне да работи създаденият кораборемонтен център, който, според замкомандира на руското оперативно командване в далечната морска зона Евгений Гушин, «забележимо ще облекчи ремонта на корабите и поддръжката на техния военно-морски потенциал в региона».
Петя Паликрушева
Източник: https://www.japantimes.co.jp/news/2019/09/27/world/naval-base-syria-cements-russias-mediterranean-foothold/#.XY9KTEYzaUl
Japan Times: Русия укрепва военно-морското си присъствие в Средиземно море

Коментари:

Зареждане ...