Руският президент изпрати послание до страните от НАТО с предложение да се въведе мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег. В ефира на радио

Sputnik експертите предположиха как ще се развият събитията в бъдеще.

Писмата на Путин са били получи от всички страни от НАТО, а също от главата на външнополитическото ведомство на ЕС Федерика Могерини и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Русия и по-рано предлагаше подобни споразумения с държавите от алианса, но те не проявиха заинтересованост.

«Призоваваме ви да подкрепите нашите усилия, заставайки зад обявяването в рамките на НАТО на мораториум по разполагането на РСМД с наземно базиране, аналогично на това, което обяви Русия», се отбелязва в посланието.

Там се споменава също за намерението на Русия да не разполага ракети, докато това не направи американската страна.

За това пише «Коммерсант«, позовавайаки се на източник, запознат с документа.

От документа следва, че дори без ДРСМД Русия е готова да се договори със страните от НАТО за мерки за проверка, отбелязва «Комерсант».

В ефира на радио Sputnik военният журналист от вестник «Комсомолска правда», полковникът в оставка Виктор Баранец коментира инициативата на руския президент.

«Това е великолепен ход на президента, ако този призив на Путин бъде чут, то това може да окаже сериозно влияние върху обезпечаване сигурността на Европа на базата на нова формула. 

Путин фактически призовава Европа да «я разминира» от тези американски ракети, които вече са разположени там и които в скоро време могат да се очакват на територията на континента…

Този призив на Москва към европейския свят цели Европа да стане континент на мира, а не на войната», каза Виктор Баранец.

Според него, посланието на Путин е изненадало страните от НАТО.

«Това послание е топката, която сега се оказа в ръцете на европейските страни и които сега, с отворена уста, го четат. Убеден съм, че в момента телефоните димят в европейските столици на НАТО и във Вашингтон: «какво да правим?»

А американците измислят как да се отгори на този миролюбив призив на Путин.

Струва ми се, че е време страните от НАТО да направят пауза — те трябва да преосмислят тази внезапна и зашеметяваща инициатива.

Считам, че американците ще търсят хитри варианти, за да охладят високата температура на миролюбие, която се съдържа в посланието на Путин», отбеляза Виктор Баранец.

Експертът от Центъра за военно-политическа журналистика Борис Рожин изрази мнение, че страните от НАТО няма да променят позициите си.

«САЩ и страните от НАТО няма да свият надпреварата във въоръжаването  — ненапразно те я развихриха, за да се връщат към сдържащи ограничения, които бяха налице, когато работеше ДРСМД. Т.е. по-скоро ще стане обратното: ще видим по-нататъшна ескалация на надпреварата във въоръжаването, в перспектива ще видим излизането на САЩ от СНВ-3 под един или друг предлог, които ще бъдат свързани с обвинения към Русия .

Аргументите ще бъдат от рода на: САЩ излизат, за да възстановят паритета.

Подобна логика на действията им се наблюдава отдавна. По тази причина, по-скоро посланието ще остане без разумен отговор», счита Борис Рожин.

Договорът за ликвидиране на ракетите на среден и малък обсег на действие (ДРСМД) между СССР и САЩ е подписан през 1987 година: страните се задължиха да унищожат всички комплекси балистични и крилати ракети с наземно базиране със среден и малък радиус на действие.

През октомври 2018 година американският лидер Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон излиза от договора заради «неспазване» на ангажиментите от страна на Москва, но Америка НЕ представи доказателства за това.

През 2019 година Русия в отговор на действията на САЩ спря своето участие в ДРСМД.

Договорът престана да същестува в началато на август.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;