Упс, изненада: Иран, Русия, и Китай провеждат учения в Оманския залив

В най-близко време в северната част на Индийския океан и в Оманския залив Иран, Русия и Китай ще проведат съвместни учения, за това, както се съобщава, е информирала иранската страна.
От Техеран са отбелязали още, че провеждането на маневрите в Персийския залив на този етап не са планирани.
Bloomberg: Иран объявил о предстоящих совместных с Россией и Китаем военно-морских учениях

Reuters
Иран заяви, че «в скоро време» заедно с Русия и Китай ще проведе в международни води военно-морски учения, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информационна агенция
 Tasnim. Това изявление прозвуча след като САЩ обявиха за плановете си да изпратят войски в Близкия Изток.
«Съвместните учения ще бъдат проведени в северната част на Индийския океан и в Оманския залив, се казва в съобщението, позовавайки се на заместник началника на Генералния щаб на иранските ВС Гадир Незами. — Провеждането на подобни учения в Персийския залив на този етап не е планирано».

Подоби съвместни маневри с участието на Иран, Китай и Русия в Индийски океан се извършват за първи път, се отбелязва в статията.

За плановете на иранските власти стана известно денонощие след като САЩ заявиха за изпращането на «умерен» брой американски войски в Близкия Изток, а също за прехвърлянето на допълнителни противоракетни батареи в Саудитска Арабия в отговор на нееотдавнашната атака над нефтените обекти на кралството.

След този удар, както посочва изданието, напрежението в Персийския залив рязко нарастна. САЩ обвиниха за атаките Иран. Техеран на свой ред настоява, че не носи отговорност за случилото се. Иранските власти също предупредиха, че нападението над тяхна теритария ще доведе до «пълномощабна война».

Както припомня Bloomberg, отговорността за атаките над рефинериите в Саудитска Арабия бе поета от йеменските хусити, на които Техеран оказва подкрепа. Те се борят срещу правителството на президента Абд Рабу Масур ал-Хади, който е подкрепян от саудитците.

Петя Паликрушева
Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-09-21/iran-says-it-will-hold-naval-drill-with-russia-and-china-soon

Коментари:

Зареждане ...