На последните две заседания работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония забуксува. Това заяви професор Кирил Топалов пред bTV.

По негови думи първоначално македонските историци са се държали кооперативно и благодарение на това е бил постигнат напредък по теми като ролята на личностите на цар Самуил, свети Климент и свети Наум в общата ни история. Въпросът с Гоце Делчев обаче довел до втвърдяване на позициите им.

Бяхме тръгнали към сближаване на позициите в духа на научната истина, но сега съществува усещането, че «си изправен срещу стена», а «когато играеш тенис с партньор, чувството е различно, за разлика от това да запращаш топката в стена, обясни проф. Топалов.

Той изрази надежда, че все пак Северна Македония ще промени доста неща в учебниците си по история, защото когато те са били обсъждани, западните ни съседи още са били в настроение за диалог.

Като пример той даде помагалата за прогимназията, където българите са описани като грабителско номадско племе.

Ние нашата история няма да я отстъпим нито като държава, нито като комисия, категоричен бе професор Топалов. Той все пак поясни, че членовете на комисията не могат да налагат решения на своите правителства, които взимат и геополитически решения.

Според българския историк позицията на президента на Северна Македония Стево Пендаровки за личността на Гоце Делчев е най-близо до истината, макар да отбелязва, че «не знаем какво са имали революционерите под борба за автономия на Македония» и дали това е стъпка към независима държава.

Той обясни, че за членовете на комисията от Северна Македония Гоце Делчев е «апостол на македонизма».

Проф. Топалов посочи, че не е тяхно право да казват на политиците какво да правят. Нашата комисия не може да определя действията на нашите правителства, защото ние сме експерти, а не политици, заяви той.

Припомняме, вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той посочи, че българската част на комисията е отказала да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие.

Според него Македония само използав България за членство в ЕС и НАТО.

Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония — ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС.

Впоследствие темата коментира и министърът на външните работи Екатерина Захариева, която заяви, че България няма да прави компромис с историята и истината.

«От Северна Македония не искаме нищо повече от истината», каза тя.

Захариева се срещна и с своя колега от македонска страна Никола Петков, когато каза, че общите историческите въпроси са най-важните елементи от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между България и Македония. Пред Петков тя също заяви, че страната ни ще се застъпи за истината и ако не се стигне до консенсус, София може да се оттегли от работата на смесената комисия.

Тагове: ; ; ; ;