Гърция парализирана, обща стачка на синдикатите

Гърция е под транспортна блокада от 24-часова стачка на синдикатите. Засегнати са туристи по островите, сред които и българи, както и шофьори на тирове. Това е първата стачка срещу новото правителство на Кирякос Мицотакис, като протестът се подкрепя и от опозицията.

Пристанищата спряха работа, като моряците позволиха само няколко ферибота да отплават рано тази сутрин. Туристите, които днес трябваше да отпътуват, принудително остават на островите. Шофьорите на тирове, сред които има много българи, също чакат по пристанищата. Движението в морския транспорт ще се възстанови след 6 часа утре сутрин, информират от синдиката.

В градовете е затруднен пътният трафик, защото хората днес се принудиха да използват личните си автомобили. Градските автобуси и тролеи спряха от 6 часа сутринта. В Атина метрото се движи с почасови прекъсвания.

В стачката се включиха лекарите от държавните болници. Приемат само спешни случаи. Затворени са училища, съдилища и всички общински служби. Стачкуват и учителите, медицинският персонал, а банковите служители и журналистите протестират частично.

В Атина и Солун се провеждат протестни демонстрации. Затворени са училища, банки, общинските служби.

Със стачката синдикатите се опитват да окажат влияние върху депутатите и ги приканват да отхвърлят проектозакон, който включва намаляване на доходите на работещите и ограничаване на правото им да протестират.

Стачката продължава до 6 часа утре сутрин.

От МВнР препоръчват на българите, които пътуват за Гърция, да се информират предварително за разписанията на обществения и морски транспорт. За стачките информация могат да прочетат на сайта apergia.gr, който е наличен само на гръцки език.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина или с генералното ни консулство в Солун. Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...