24 септември 2019- Нюз Фронт.

На 23 септември 2019 година, в Първопрестолна Плиска, в «Дворът на Кирилицата» бяха тържествено открити паметниците на Свети Патриарх Евтимий Търновски и на Свети Киприан Митрополит на цяла Русия.
По време на откриването професор Пламен Павлов разказа факти от живота на Свети Патриарх Евтимий и Свети Киприан Москвовски. 
( професор Пламен Павлов и създателят на «Дворът на Кирилицата»  Карен Алексанян)
Свети Патриарх Евтимий и Свети Киприан Московски са последователи, и така да се каже, продължители на делото на светите братя Кирил и Методий и на техните ученици, в една много драматична епоха- епохата на Османското завоевание, на турските нападения, на всички тези зверства, които започват в края на 14 и 15 век, което пък е същевременно началото на края на татарската хегемония по руските земи.
Евтимий, както и Киприан, са монаси есиахасти, за тях всеотдаването е на първо място, за тях най-важния закон е любовта към ближния, от там любовта към Отечеството, любовта към човечеството.
Човек не може да обича човечеството без да обича своята Родина, и без да обича своя роден град, и своите най-близки.
За Евтимий може да се говори много. Той пише главно житийна литература.
Той прави един пантеон на български светци. И тези светци, до днес са най-популярни.
Това са Свети Иван Рилски, Света Петка Търновска и още много, да не изброявам всички.
Пише похвално слово за равноапостолите Константин и Елена, и създава един просветителски клуб, който е много силен, и който стига чак до Северния океан когато Търново е превзето от турските завоеватели, много често се казва, че той е ръководил отбраната. Той не е ръководил отбраната, имало е военни които са правили това.
Но духа на града, съответно на първопестолната столица Търново- е бил именно той…..
Той на практика създава съвременната руска православна мисловност, и това вече се признава.
През 2006 година беше отбелязана 600 годишнина от неговата кончина, той умира през 1406..»
По време на тържесвената част, почетният гражданин на град Велико Търново, професор Пламен Павлов преряза лентата с българския трикольор при откриването на паметника на Свети Патриарх Евтимий.
Паметникът на Свети Патриарх Евтимий в «Дворът на Кирилицата» е дело на световноизвестният български скулптор Борис Гондов .
«Съществуването и преуспяването на моя народ и на вярата на моите предци е и моята лична съдба»
Свети Патриарх Евтимий (ок.1325-ок.1403) Български светец, духовник, книжовник , Патриарх на България.
Лентата с българския трикольор по откриването на паметника на Свети Киприан беше разрязана от Генералният Консул на Руската Федерация в Република България град Варна, господин Владимир Климанов.
Автор на бюст паметника на Свети Киприан митрополит на цяла Русия, е доцентът от Московската Художествена Академия Александър Миронов, който пристигна от Москва специално за откриването на паметника.
Слова на благодарност отправи самия доцент Миронов, на руски ( като се пошегува, че все още не говори български) към създателят на «Дворът на Кирилицата» Карен Алексанян, който продължава да развива това огромно и достойно просветителско дело, което има безпреходна значимост. Повече, можете да видите в приложеното видео, а при възможност, обезателно да посетите «Дворът на Кирилицата» със семейството и децата си.

Появата на » Двора на Кирилицата» — единственият паметник в света, увековечаващ просветителското дело и азбуката, не къде да е, а именно от мястото от където започва всичко- първопрестолната Плиска, идва за да ни даде урок по родолюбие и памет.

 

» През кладенеца на времето отиваме там където е начето възкресението на българската държава…» 

 

 

» Дворът на Кирилицата»   разказва историята на Кирилицата с присъствието си днес.

Трябва да помним, да знаем, и да почитаме оставеното духовно и културно богатство, което ни е завещано. Трябва да се гордеем с него, да го показваме и споделяме с всички останали, за да се говори истината.

България е страна с огромен принос в развитието на цялата цивилизационна история.

Едни от най-просветените и надарени умове и светци, са посвещавали целия си живот в името на светлината на знанието, което се е понесло като искра през вековете до днес.

Трябва добре да знаем това. И да сме горди с това.

Защото народът ни има духовен път, който да следва.

България първа влиза в православието и облича духа на християнската вяра, защото с вяра и дух народът ни трябва да поеме короната на духовната мисия, която е предопрелен да разнася.

Именнно християнските ценности са онези, които ще изваждат мечът на истината през изпитанията на времето, които ще среща света в тежки времена, за да разсичат мрака на лъжливите понятия и течения, които ще го заливат.

От българската земя тръгва и словотоза да обедини с езикът на истината и вярата, всички православни народи.

Създаването на писмеността, и разпостранението й сред славянските народи е най-великото духовно завоевание, което България поднася на славянската цивилизация.

 

 

«В начало беше Словото; и Словото беше у Бога; и Словото беше Бог. То в начало беше у Бога. Всичко това стана чрез Него; и без Него не е станало нищо от това, което е станало» (Йоан 1:1-3).

 

«И беше облечен в дреха … и името Му беше Божието Слово» (19:13)

Дворът на Кирилицата» днес, е не просто духовен обединител и притегателен център за всички родолюбци, но и прави невъзможни всички опити за спекулации по темата от къде е тръгнала славянската писменост. Защото, ако някой не знае, може да дойде и да види.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;