Италия разреши на 182 мигранти, спасени в Средиземно море от хуманитарния кораб «Оушън вайкинг», да слязат в Сицилия, съобщи организацията «Ес О Ес Медитеране», цитирана от Франс прес и ДПА.


«Италианските власти посочиха Месина като безопасно място за 182-та оцелели на борда на «Оушън вайкинг», съобщи организацията в Туитър.

Това съобщи Българската телеграфна агенция.

По-рано съобщихме, че Германия е готова да приема една четвърт от мигрантите, които достигат Италия по море. Това заявява министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер пред вестник «Зюддойче цайтунг».

В четвъртък новото италианско правителство заяви, че е постигнало споразумение с останалите страни от ЕС да си поделят мигрантите, намиращи се на борда на хуманитарен кораб в Средиземно море.

Държавите-членки преговарят по цялостно споразумение за начина, по който да споделят грижата за мигрантите, достигащи бреговете на съюза. Целта е споразумениета адз бъде постигнато на предстоящата среща на вътрешните министри в Малта на 23 септември. Споровете по този въпрос не престават след имигрантската вълна, заляла Европа през 2015 г.

Тагове: ; ; ;