Hill: Западът губи борбата за Артика от Русия и Китай


Русия и Китай не трябва да са единствените страни с явно присъствие в Арктика, пише Петер Шехтер за The Hill. Според него Западът губи борбата за този регион и трябва да засили дейността си на Север.

Hill: Западът губи борбата за Артика от Русия и Китай

Въпреки, че Русия и Китай често действат като противници една на друга, те работят заедно, за да координират своите усилия в Арктика. И така, наскоро те подписаха споразумение за мащабна инициатива за съвместно транспортиране. В допълнение създават нови проекти в областта на инфраструктурата, енергетиката, минералите и телекомуникациите. Всичко това дава възможност на Русия и Китай да установят правилата на играта и условията за достъп до региона. В резултат на това на Запад възникват страхове поради редица потенциални заплахи: от военната употреба на Арктика до последствията за околната среда от нерегламентирани промишлени дейности.

„Русия и Китай не трябва да са единствените страни с ясно присъствие в Арктика. За да се избегнат ненужните конфронтации и да се предотвратят екологичните щети, Западът трябва да засили своята активност “, пише Питър Шехтер за The Hill.

Видео: Войната за Арктика

Коментари:

Зареждане ...