22 септември 2019-Нюз Фронт.

САЩ разположиха разрушител, оборудван с ракети клас земя-въздух край североизточния бряг на Саудитска Арабия.

Според мнението на министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър по този начин САЩ закриват пропастта във въздушната отбрана на кралството, от която Иран се възползва, когато атакува нефтени съоръжения на КСА.

 

През нощта на 14 септември предприятията на Саудитска Арамко бяха атакувани от дронове. По-специално беше атакувана нефтена рафинерия, разположена в източната част на страната. Това доведе до намаляване на производството на петрол в Саудитска Арабия наполовина — с 5,7 милиона барела на ден.

Йеменските бунтовници Хусити поеха отговорност за нападението, но САЩ поставиха под въпрос участието им и обвиниха иранските власти за случилото се.
Техеран отхвърля тези твърдения.В събота шефът на Пентагона на Марк Еспър заяви, че президентът Доналд Тръмп е одобрил разполагането на допълнителни войски в Близкия изток. Еспер обясни, че държавният глава на САЩ е взел такова решение в отговор на искания за подкрепления от Саудитска Арабия и ОАЕ.

Тоест, САЩ обвиняват голословно Иран, предизвикват ескалация на напрежението, но разбира се, нямат никакви доказателства за вината на Иран, и съответно ще действат по плана си с обвинения и провокации.

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;