Правителството на Дания реши за три години да спре добива на газ от своето най-крупно местонаходище Тайра. Кралството планира да закупува руски газ от Германия.

В продължение на периода, в който местонаходището на Дания няма да работи, кралството има намерение да закупува газ, доставян от Руската Федерация. Това съобщи Danmarks Radio.

Според данните от радиостанцията, в Дания 1.5 млн домове се отопляват с помощта на газ. В рамките на следващите три години кралството планира да закупува синьото гориво от Германия.

«Това означава, че Дания попада в газова зависимост от Русия, доколкото последната доставя горивото в Германия», се казва в съобщението на радиостанцията.

Освен руски газ, Дания също може чрез Германия да получи газ от Норвегия и Холандия.

Отбелязваме, че на фона на изявлението Дания продължава да остава ключова преграда за завършване на строителството на руския газопровод «Северен поток-2», чийто маршрут се простира от Русия до Германи, преминава по дъното на Балтийско море.

Съобщава се, че пускането на газопровода се планира за края на тази година.

Завършването на газопровода би позволило на Москва да се откаже от възобновяването на транзитния договор с Киев, чийто срок на действие изтича на 31 декември 2019 година.

Понастоящем изграждането на газопровода е завършено на 80 %. По-рано СМИ съобщиха, че корабът, доставящ тръбите на газопровода за дъното на морето, се приближива към границите на кралството.

Припомняме, че Дания все още не е предоставила съгласието си за преминаването на морския участък на газопровода.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;