22 септември 2019-Нюз Фронт.

Иран е отговорен за атаките върху петролни съоръжения в Саудитска Арабия, но САЩ търсят дипломатическо решение на тази ситуация, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в интервю за американските телевизионни канали.

Според него атаката срещу съоръженията на компанията Saudi Aramco „не е могла да бъде извършена от хуситите“.
«Лудост е да се каже, че са го направили те. Това беше военен акт», каза той в интервю за CBS.

 

Помпео също нарече думите на иранския министър на външните работи Джавад Зариф лъжа, относно неучастието на Техеран в атентатите, отбелязвайки, че Вашингтон «има достатъчно доказателства», че иранският министър лъже.

«Не знам защо някой слуша иранския министър на външните работи. Слушането му е под достойнството», каза Помпео.
В същото време в интервю за Fox News той заяви, че Вашингтон търси дипломатическо решение.

«Президентът Тръмп би искал дипломатическо решение. Тази задача е пред нас. Нашата мисия е да избегнем война. Изпращаме допълнителни сили в региона с цел възпиране и отбрана»-, каза Помпео.

Въпреки това той добави, «ние сме готови да направим това, което се изисква от нас.»

През нощта на 14 септември предприятията на Саудитска Арамко бяха атакувани от дронове. По-специално беше атакувана нефтена рафинерия, разположена в източната част на страната. Това доведе до намаляване на производството на петрол в Саудитска Арабия наполовина — с 5,7 милиона барела на ден. Йеменските бунтовници Хусити поеха отговорност за нападението, но САЩ поставиха под въпрос участието им и обвиниха иранските власти за случилото се.
Техеран отхвърля тези твърдения.В събота шефът на Пентагона на Марк Еспър заяви, че президентът Доналд Тръмп е одобрил разполагането на допълнителни войски в Близкия изток. Еспер обясни, че държавният глава на САЩ е взел такова решение в отговор на искания за подкрепления от Саудитска Арабия и ОАЕ.

Тоест, САЩ обвиняват голословно Иран, предизвикват ескалация на напрежението, но разбира се, нямат никакви доказателства за вината на Иран, и съответно ще действат по плана си с обвинения и провокации.

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;