22 септември 2019-Нюз Фронт.

Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубайр заяви във връзка с атаки срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия, че ако нападението по тях е извършено от Иран, кралството ще го счита за «акт на война».

Преди това Ал Джубайр заяви в интервю за Sky News, че кралството ще направи всичко, за да се защити от Иран, като същевременно отбелязва, че военният сценарий е „последната мярка“.

«Вярваме, че Иран е отговорен за това, тъй като ракетите и дроновете, които удариха Саудитска Арабия … бяха направени в Иран и доставени от Иран», заяви държавният министър в интервю за Си Ен Ен.

«Но ако нападението е направено от вашата (Иран — бел.ред) територия, ние ще попаднем в друга категория … Това ще се счита за акт на война», добави Ал Джубайр.

Освен това той поясни, че в същото време «никой не иска война» и всеки според него иска да разреши тази ситуация «мирно».

Най-големият износител и един от трите най-големи производители на петрол, Саудитска Арабия, след нападението върху петролните съоръжения на 14 септември намали производството с повече от половината — с 5,7 милиона барела на ден от обичайната марка от около 9,8 милиона.

Саудитският министър на енергетиката обяви на 17 септември, че благодарение на използването на резервите доставките на петрол вече са се върнали на предишното си ниво и загубеното производство досега е възстановено наполовина.

Йеменските бунтовници Хусити, срещу които се воюва арабската коалиция, водена от Саудитска Арабия, заявиха, че петролните обекти са били атакувани от бойци на тяхното движение с помощта на безпилотни летателни апарати. Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че няма доказателства за нападение от Йемен, и обвини Иран в това. Арабската коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, също смята, че Техеран е замесен в атаките. Иран отрича твърденията.

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;