Служителите от киевското предприятие, специализирано в изготвянето на строителни материали, отправиха искане до президента на Украйна да се възстановят търговско-икономическите отношения с Русия.

Информацията за протеста публикува сайтът на предприятието ООО «Миро».

Протестиращите издигнаха плакати «Искаме да търгуваме с Русия», «Възстановете търговските отношения между Украйна и Русия», «Зеленски, нека търгуваме с Русия» и «Върнете руския пазар».

«Основа на икономическия потенциал на страната е търговията, а Русия исторически винаги е била основният търговски партньор на Украйна. Затова ние, колективът на предприятието, ориентиран към пазарите на Русия и СНГ, с болка гледаме упадъка на нашата фабрика и хилядите други родни предприятия, които изпитват колосални финансови трудности заради срива на търговско-икономическите отношения с Русия», заяви в речта си пред работниците главата на профсъюза на предприятието Виктор Звягинцев.

Той припомни, че президентът Владимир Зеленски по време на предизобната си кампания е обещал да спре трудовата емиграция и изтичането на населението на Украйна.

«Възобновяването на търговските отношения с Русия ще даде нов импулс на икономиката ни, необходимите ни поръчки, ще ни помогне да създадем нови работни места и да спрем трудовата емиграция», добави Звягинцев.

Работниците от предприятието се подписаха под обръщението към Владимир Зеленски с искането да се възобновят отношенията с Русия.

«Уважаеми господин Президент!

Нашето предприятие наброява повече от 200 работни честа. Хората, които работят в нашия комбинат, обезпечават чрез необходимите средства семействата си за тяхното съществуване, а също чрез данъците си обезпечават напълването на хазната на нашата страна.

Във връзка с това, че в последните години бяха скъсани връзките с нашия основен потребител — Руската Федерация, нашето предприятие се оказа в крайно трудно положение. Налага се да съкращаваме щата, нашите работници могат да се окажат на улицата, а техните роднини ще бъдат лишени от средства за съществуване. Украйна няма да получи печалбата от предприятието ни в хазата си под формата на така необходимите данъци.

От тази гледна точка, колективът на нашето предприятие Ви моли, господин Президент, да възстановите изгубените икономически връзки с Руската Федерация, до възстановяване на зоната за свободна икономическа търговия», се казва в обръщението.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;