Министърът на външните работи на Украйна Вадим Пристайко се опита да излъже Германия с лъжливи цифри в интервю за Welt. Това заяви немският журналист Александър Сосновски.

Пристайко, оглавяващ МВнР на Украйна в новия кабинет на министрите, даде голямо интервю за вестник «Велт» на 17 септември. Сосовски характеризира интервюто като «голямо и пространно» и обърна внимание на големия брой засегнати теми.

Някои изявления на Пристайко «предизвикали извънредно голям интерес» в журналиста и той решил да провери посочените факти. Например, украинският министир обявил, че за годините на измисления и втълпяван от Запада «голодомор» Украйна уж е изгубила една четвърт от населението си, а за годините на Втората световна война броят на украинците е намалял още два пъти, по силата на което на Киев му е «много трудно» да си има работа с Москва.

В реалността данните от официалното статистическо ведомство на Украинската ССР показват, че през 1930 година, преди т.нар. «голодомор», населението на Украйна е било 29.617 млн човека, а през 1933 година, когато «голодоморът» преминал — 31.9 млн човека.

Т.е. не само хората в Украйна «са станали по-малко с една четвърт», но населението на съветската република нараснало почни с 1.3 млн човека.

Аналогична ситуация се наблюдава с цифрите преди и след Великата Отечествена война. Според официалната статистика на Укрстат, през 1941 година Украйна е имала почти 41 милиона човека, а към 1946 година — 31.362 млн човека. Следователно, за никакво съкращаване «наполовина», за което говори Пристайко, не може да става дума.

«Към 1945 година, съдейки по цифрите на Пристайко, в Украйна е трябвало да остане 12 милиона население. А откъде тогава са дошли 50-те милиона към 1990 година?», недоумява Сосновски в програмата «Кой е против».

Според журналиста, главната цел на главата на МВнР на Украйна в интервюто за «Велт» е било не излагането на фактите, а предоставянето на изгодни за настоящия киевски режим цифри, за да оправдае нежеланието страната отново да се сближи с Москва. При това в Германия е прието да се вярва на данните на министерствата на другите страни като сериозни политици. Вместо това Сосновски предлага да се постави диагноза на Пристайко от областта на психиатрията като човек, който не усмее да прибавя и изважда.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;