Командващият силите на ВВС на САЩ в Европа обяви, че има план, който ще позволи да се «укроти» Русия.

«Нашата цел е Калининград, ще известим Путин», заяви Джефри Ли Харигян.

«Колкото е добър да е планът, винаги се появяват руснаците», припомниха на командващия.

Ето какви сюрпризи ги очакват американците:

За «агресията» на Русия, която ще последва от страна на Калининград, генералът говори едва ли не като свършен факт. Той отбелязва, че САЩ ще отговорят и «това ще бъде много своевременно и ефективно умение». Какво ще сторят американците, разбира се, не се споменава.

Американските експерти считат Калининград за здрава крепост, отбелязвайки, че регионът е отделен от останалата Русия от териториите на Беларус, Латвия и Литва, а това предизвиква сериозни опасения в НАТО.

Експертите от списание The National Interest отбелязват, че Калининград се намира «в самото сърце на НАТО» и при това разполага с достатъчен брой «Искандери» и С-400, за да направи абсолютно безполезни действията на НАТО във въздушното пространство на Балтийския регион.

Списанието отбелязва също, че ако Русия поиска да въздейства на НАТО, то ще й бъде достатъчно да прехвърли в Калининград друго съвременно въоръжение в допълнение на ЗРК.

 ОТГОВОРЪТ СЕ НАМИРА В КНИЖКИТЕ

Губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов се развесели от изявленията за планирания удар. Той дори посъветва генерал Харигян и колегите му.

«Много хора, които зле са учили история, имаха планове по отношение на Русия. Но животът показа, че, освен да се занимават с карти и разработката на планове, трябва и да се четат книжки за следното: как ще завършат тези планове», заяви Алиханов.

Той също чрез СМИ предаде на американския генерал и колегите му пожелание «да четат книжки за Русия и да помнят, че колкото и да са добри плановете, винаги се появяват руснаците, водени от историческия си опит».

АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ ПОПАДНАТ НА «БАЛ»

Припомняме, че първият дивизион зенитни ракетни системи с голям радиус на действие С-400 в Калининградска област се появиха още през 2012 година. През март тази година системата на ПВО в региона се усили с полк «Триумфи».

За прикритието от удари от малка височина в областта са разположени системите «Панцир С1» и ЗРК «Тор». През 2018 година в региона бяха прехвърлени допълнителни «Искандер-М», в строя остават преминалите през дълбока модернизация С-300.

Отбраната от морето се обезпечава от бреговите комплекси «Редут» и «Рубеж». Те са усилени от най-новите «Бастиони» и «Бал»-ове, а корабите на Балтийския флот вече отдавна разполагат с крилатите ракети «Калибър», показали възможностите си в Сирия. В списъкът от въоръжения не е включено хиперзвуковото оръжие.

Така че американците, ако им дойде на ума да нанесат удар по Калининград, ги очакват твърде неприятни последствия.

Дерзайте, натовци! 🙂

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;