22 септември 2019-Нюз Фронт.

Иран ще преследва всеки агресор, дори ако предприеме ограничена атака срещу Ислямската република и ще положи всички усилия да унищожи противника, заяви бригаден генерал Хосейн Салами, командир на Ислямския революционен гвардейски корпус (IRGC). Така командването на IRGC отговори на съобщения в медиите за кибератаки срещу нефтохимическата индустрия на Иран.

„Внимавайте, ограничената агресия няма да бъде последвана от ограничен отговор. Ще преследваме всеки агресор, докато не бъде напълно унищожен “-, заяви генерал Салами в речта си по иранската държавна телевизия.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в петък, 20 септември, одобри изпращането на допълнителна американска войска и военна техника за укрепване на противовъздушната отбрана и противоракетната отбрана на Саудитска Арабия след атаките на 14 септември върху петролни съоръжения в кралството. Вашингтон и Рияд обвиниха за атаките Техеран.

Решението на Тръмп да изпрати нови сили в региона на Близкия изток предизвика гневна реакция от демократичното мнозинство в Камарата на представителите на САЩ.
Председателят на долната камара Нанси Пелоси нарече ходът на Белия дом „възмутителен опит“ да заобиколи Конгреса.

„Тези неприемливи действия са тревожни“-, каза Пелоси, като обвини Тръмп, че „е затворил очи“ на саудитското насилие над цивилни в Йемен, нарушенията на правата на човека в най-голямата арабска монархия и убийството на опозиционния журналист Джамал Хашоги.

 

„Съединените щати не могат да допуснат още по-голяма жестокост и кръвопролитие“, добави Пелоси. „Конгресът ще свърши своята работа за поддържане на конституцията на САЩ, защита на националната ни сигурност и защита на американския народ.“

 

Междувременно командирът на аерокосмическите сили на IRGC бригаден генерал Амир Али Хаджизаде заяви, че всякакви атаки срещу Иран ще получат „смазващ отговор“, съобщава държавната информационна агенция IRNA. Генерал Хаджизаде говори по време на публична експозиция, наречена „Лов на лешояди“, която показва останките на дронове, които са били свалени над Иран или са се разбили на иранска територия, както и иранската система за противовъздушна отбрана, която свали американски военен дрон на 20 юни тази година.

По-рано иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф осъди разширяването на американските санкции срещу Централната банка на Иран, което последва от американската страна, като една от мерките за отговор на атаката, приписана на Техеран срещу за нефтепреработващите мощности н на Саудитска Арабия.

Миналия петък САЩ наложиха допълнителни санкции срещу Централната банка на Иран, която беше под американско ограничение от ноември, Националния фонд за развитие на Иран и една иранска компания, според Вашингтон, използвани от Техеран за „укриване на парични преводи“. за ирански военни покупки. »

Това е знак на отчаянието на САЩ. Когато те многократно санкционират една и съща институция, това означава, че опитът им да изправят иранския народ на колене в рамките на политиката на «максимален натиск» върху Иран се провали «, каза иранският външен министър пред репортери.

След съобщения в медиите и социалните мрежи за кибератака срещу някои нефтохимически и други компании в Иран, властите на страната отрекоха успеха на нападението.

„Въз основа на нашите наблюдения не е имало успешни кибератаки срещу иранските нефтени съоръжения и друга критична инфраструктура“, се казва в изявление на IRNA.

От петък вечерта NetBlocks, който следи свързаността с Интернет, по-рано съобщи за „периодични прекъсвания“ на някои интернет услуги в Иран.

През нощта на 14 септември предприятията на Саудитска Арамко бяха атакувани от дронове. По-специално беше атакувана нефтена рафинерия, разположена в източната част на страната. Това доведе до намаляване на производството на петрол в Саудитска Арабия наполовина — с 5,7 милиона барела на ден. Йеменските бунтовници Хусити поеха отговорност за нападението, но САЩ поставиха под въпрос участието им и обвиниха иранските власти за случилото се.
Техеран отхвърля тези твърдения.В събота шефът на Пентагона на Марк Еспър заяви, че президентът Доналд Тръмп е одобрил разполагането на допълнителни войски в Близкия изток. Еспер обясни, че държавният глава на САЩ е взел такова решение в отговор на искания за подкрепления от Саудитска Арабия и ОАЕ.

Тоест, САЩ обвиняват голословно Иран, предизвикват ескалация на напрежението, но разбира се, нямат никакви доказателства за вината на Иран, и съответно ще действат по плана си с обвинения и провокации.

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;