22 септември 2019-Нюз Фронт.

В събота, 21 септември, около 20:00 местно време, в столицата на департамента Гореб Рейн в източната част на Франция — Колмар, се случи опасна аварийна ситуация. Сив Citroen C4 се вряза във вратата на сградата. Никой не е пострадал при инцидента, съобщава AFP.


Самоличността на шофьорът е установена- 40 годишен мъж, няколко пъти обвиняван в хулиганство и шофиране без документи. Няма данни, че мъжът е поддържал връзка с радикални ислямистки организации, но пък това, че се врязва в джамия с автомобил и крещи «Алах Акбар» свидетелства, най-малкото, че човекът не е православен.

След инцидента мъжът е бил задържан от полицията, докато се е опитвал да се самонаръга с нож.

На живо в ефира на Franceinfo Grand Est, имамът на Голямата джамия на Колмар, Имад Ел Акрами, заяви, че «той е видял цялата сцена, и тя е била плашеща.

За щастие, в този момент пред джамията не имало хора.
Колата е разбила три огради. Имамът добави, че нападението е станало половин час преди молитвата, която е трябвало да събере около 70 души. Имамът не смята атаката за терористична.Полицейски сапьори, провеждайки оглед на колата, не са открили следи от експлозиви и не е открито огнестрелно оръжие.

Мъжът е изпратен в болницата, след като му е оказана първа помощ е подложен на психиатричен преглед и изпратен на експертиза. Такива инциденти стават все по-честа част от ежедневието не само на Франция, но и на редица европейски страни.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ;