Още по време на президентската надпревара в Украйна беше ясно, че за властта в страната активно се бори избягалият олигарх Игор Коломойски, който тогава още се криеше зад граница, но се върна веднага, щом стана ясен изходът от надпреварата.

Това се казва в материала на френското издание «Le Monde».

Оттогава, както отбелязва изданието, влиянието на Коломойски в Украйна само се засили. Страната се управлява от неговото протеже Владимир Зеленски, дори главата на администрацията на президента Андрей Богдан — е бивш адвокат на олигарха.

Изданието припомня, че точно Коломойски «чрез своя телевизионен канал е направил Зеленски знаменит».

«През 2016 година Коломойски се криеше в Швейцария и Израел, след като Националната банка на Украйна се опита да реши въпроса с финансовите институции при съдействието на Международния валутен фонд, национализирайки ПриватБанк, който му принадлежеше, след като бяха разкрити машинации и липси в размер на 5.5 милиарда долара», се казва в статията.

«ГОЛОДНЫЕ» РАБОТНИКИ КОЛОМОЙСКОГО ШТУРМУЮТ ПРИВАТБАНК

Авторът твърди, че става дума за пари на данъкоплатци и сума, сравнима с военния бюджет на страната. Независимо от това ситуацията се промени в полза на олигарха, пише изданието. В него обръщат внимание на неотдавнашното изявление на премиера на Украйна Алексей Гончарук, който твърди, че търсенето на «компромис» с Коломойски за ПриватБанк ще извършват лично Зеленски с Богдан.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ;