Първият тръгна: Президентът на Естония иска да общува с Русия без посредници

Президентът на Естония Керсти Калюлайд заяви, че републиката трябва да остане в списъка на страните, които самостоятелно извършват контакти с Русия. Това тя заяви в интервю за телевизионния канал ЕТV на 16 септември.

Първият тръгна: Президентът на Естония иска да общува с Русия без посредници

«Ние трябва да останем в числото на страните, които сами говорят с Русия и с които другите съюзници и партньори обсъждат въпросите на взаимодействието с русаците или с Русия относно: как да се движим в бъдеще», заяви президентът на Естония.

Според държавния глава, ако се даде възможност на другите страни да общуват с Русия от името на Естония, то властите на републиката ще кажат: «вие не знаете, вие не разбирате, вие ни възлагате тази трудна задача да общуваме с руснаците».

Калюлайд е убедена: нейната визита в Москва и срещата й с президента на Русия Владимир Путин през април са подобрили положението на Естония на международната арена. Сега Талин може да се изказва от свое име «комуго е угодно със забележимо засилени позиции».

Калюлайд високо оцени преминалата среща с Путин, отбелязвайки, че лидерите са успели да обсъдят «сложни моменти» и да проявят взаимно уважение един към друг «в особено трудните моменти».

Но визитата на естонския лидер бе разкритикувана в Латвия и Литва, заявявайки за заплаха от разкол в единството на балтийските страни, бе акцентирано за липса на информация за срещата. В отговор Калюлайд заяви, че не е задължена да се отчита за общуването си със сеседите и иска да не «бъде в менюто», а «да стои на масата на преговорите».

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...