Шотландия: Ще станем независима държава в следващите години

Премиер — министърът на Шотландия Никола Стърджън прогнозира независимост за Шотландия от Обединеното кралство поради излизането на Великобритания от ЕС. Тя заяви това в сряда пред журналисти в Берлин.

«Прогнозирам, че Шотландия ще бъде независима през следващите години и ще стане член на ЕС», заяви премиерът на Шотландия.

Тя се застъпи за провеждането на втори референдум за независимост от от Обединеното кралство в случай на Брекзит без сделка още през 2020 година.

«Трябва да предвидим това за догодина», каза Стърджън.

Според нея поредното забавяне на излизането на Великобритания от ЕС би било по-добър вариант от хаотичния Брекзит.

През 2014 г. се проведе референдум за независимост на Шотландия. 55% подкрепиха запазването на съюза между Единбург и Лондон. Решението на Шотландската национална партия в региона обаче се възползва от резултатите от общия британски референдум за по-нататъшно членство в ЕС, в който жителите на Шотландия, за разлика от Великобритания като цяло, не подкрепиха развода с ЕС.

Това обстоятелство породи идеята за нов референдум за независимост, който Стърджън щеше да организира преди края на правомощията на настоящия парламента на Шотландия през 2021 г. Това съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...