Икономистът Михаил Хазин счита, че «Западният глобален проект» се е сблъскал със сериозен проблем. Той се заключава в това, че бретън-удският модел е спрял да работи.

Днес е налице ситуация, при която дошлият на власт елит в САЩ, към който се отнася Доналд Тръмп, няма изгода от съществуващия модел. Във връзка с това либералният елит на «стара» Европа вижда единствения изход в замяна на намиращия се във Вашингтон център със свой собствен, заяви експертът.

Заедно с това ЕС цели да хване технологичните пазари на Китай. В същото време планът предполага закупуването от Петин на «ширпотреба», при това на твърде изгодни цени. Така КНР ще замени САЩ. При това от формална гледна точка европейците могат да разчитат на подобен вариант.

«Доколкото, обаче, те не осъзнават кризата напълно (в икономиката тази криза не може да се опише, съответните теми там са табу, бел. на експерта), то и действията не могат да доведат до реални резултати», подчерта Хазин.

В резултат на всичко това ще се стигне до влошаване на ситуацията в ЕС. Според икономиста, в някои страни от Западна Европа на власт ще дойде т.нар. контраелит — «старите» лидери и аристократи.

Ватиканът, който много години е идеолог, вече се «размърда».

Понастоящем ни остава да чакаме, но с голяма степен на вероятност си струва да се чака разпадът на ЕС, допълни Хазин.

По-рано експертът прогнозира тежката участ на Великобритания. Според него, политиката на действащия премиер на Обединеното Кралство Борис Джонсън ще доведе страната до разпад.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;